Duman röstar ja till erkännande av Donetsk och Luhansk

Krisen i Ukraina

publicerad 15 februari 2022
- av Redaktionen
Separatister i Donetsk.

Underhuset i det ryska parlamentet har idag röstat ja till att be president Vladimir Putin att erkänna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater.

Enligt talmannen Vyacheslav Volodin kommer det ryska parlamentet nu att skicka en formell begäran till Vladimir Putin att officiellt erkänna folkrepublikerna som suveräna stater.

– Lagstiftarna tror att erkännandet av Donetsk och Luhansk kan skapa en grund för att garantera säkerhetsgarantier och skydda befolkningen i republikerna från yttre hot samt stärka den internationella freden och den regionala stabiliteten i enlighet med principerna i FN:s stadga och kommer därför att initiera processen för internationellt erkännande av båda staterna, kommenterar han på Telegram.

Talmannen menar vidare att regeringen i Ukraina inte tänker acceptera ingångna avtal och att ryssar som bor i området Donbass därför är i behov av hjälp och stöd.

351 ledamöter röstade för ett erkännande, 16 röstade nej och en avstod från att rösta.

Volodin sa även att makthavarna i USA försöker piska upp en krigsstämning i regionen och att de tillsammans med andra europeiska länder skeppar stora mängder vapen och militär utrustning till Ukraina.

Redan 2014 förklarade sig folkrepublikerna självständiga från Ukraina, men de har hittills inte erkänts som suveräna stater av något annat land. Sedan dess har det också pågått stridigheter i området mellan ukrainska regeringsstyrkor och separatister som vill ha självständighet.

Enligt Sputnik News har de ukrainska försöken att ta tillbaka områdena kostat minst 31 000 liv och gjort att över 2,5 miljoner civila tvingas lämna sina hem. ”Hundratusentals” av dessa ska ha flytt till Ryssland och där beviljats medborgarskap.

Den ryska ledningen har tidigare varnat Ukraina för att man inte tänker acceptera några provokationer i området Donbass där folkrepublikerna ligger och heller inte några attacker på ryska medborgare där.

Ukrainas politiska ledning menar å sin sida att ett ryskt erkännande av Donetsk och Luhansk som suveräna stater skulle innebära att Ryssland i praktiken överger den överenskomna planen för fredsarbete i regionen.

– Om ett beslut fattas så drar sig Ryssland de facto ur Minskavtalen med alla konsekvenser detta medför, hävdar Ukrainas utrikesminister Dimitrij Kuleba.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.