RT stämmer tyska Bild efter spionanklagelser

publicerad 15 mars 2021
- av Markus Andersson

RT Tyskland kommer att ta till juridiska åtgärder mot tabloiden Bild efter att den Berlin-baserade tidningen hävdat att RT:s journalister i själva verket varit i landet för att spionera åt den ryske presidenten.

I artikeln, som till stort bygger på läckta Telegram-chattar från en tidigare anställd som hävdar att han tvingades spionera åt tidningen, skriver Bild också att den ryske presidenten Vladimir Putin ”beordrat” tidningens anställda att spionera på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och två av hans nära allierade.

Det påstådda spionaget ska ha inträffat när Navalnyj under förra året befann sig på en klinik i Berlin efter att ha blivit förgiftad. Bild hävdar vidare att Putin ska ha använt tidningen RT och två av dess tyska anställda för att genomföra spionaget.

Dinara Toktosunova, ansvarig för RT i Tyskland, konstaterar att journalisterna på tidningen bara blivit ombedda att göra sitt jobb precis som vilka andra journalister som helst och skulle rapportera om händelser med stort allmänt intresse. Man avvisar också konsekvent att det skulle röra sig om någon form av spionage.

Toktosunova anser att det handlar om en kampanj för att smutskasta RT:s arbete i Tyskland och aktivt hindra deras arbete. Detta sammanfaller också med att tyska banker sagt upp sina avtal med tidningen och meddelat att de kommer att stänga av RT:s bankkonto och att andra banker helt enkelt vägrat svara på tidningens förfrågan att starta upp ett konto hos dem.

– Vi har all anledning att tro att RT i Tyskland är utsatta för vad som i allt väsentligt är ett finansiellt embargo, konstaterar hon.

Noterbart är att det inte bara var RT som rapporterade om Navalnyjs förgiftning och hans vård i Tyskland – utan att även just Bild själva publicerade en stor mängd artiklar om denna händelse, däribland fotografier inifrån det rum som oppositionsledaren vårdades.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.