Ryssland har nyligen testat den nya ballistiska roboten ”Oreshnik”, vilket man uppger vara ett svar på Ukrainas användning av amerikanska långdistansmissiler, så kallade ATACMS, samt brittiska Storm Shadow-robotar mot ryskt territorium.
Rysslands president, Vladimir Putin, meddelade i torsdags att den nya hypersoniska ballistiska roboten ”Oreshnik” framgångsrikt testats mot en militäranläggning i den ukrainska staden Dnipro. Testet beskrivs som ett ”stridstest” och utfördes som svar på vad Putin kallade ”aggressiva handlingar från Nato-länder mot Ryssland”.
Enligt Putin har Ryssland rätt att svara på militära hot från länder vars vapen används mot ryska mål. Han betonade att missilen, som kan nå hastigheter på upp till Mach 10 och är svår att stoppa med dagens luftförsvarssystem, kommer att användas vid behov för att försvara ryska intressen.
Kreml meddelar också att USA varnades 30 minuter före testet via en kommunikationskanal för kärnvapennedtrappning
”Vill försvåra för Trump”
Det ryska robottestet kommer i kölvattnet av ett historiskt beslut från president Joe Biden att godkänna långdistansattacker mot Ryssland. Amerikanska ATACMS- och brittiska Storm Shadow-system har använts av Ukraina för att slå till mot mål i de ryska regionerna Kursk och Bryansk.
Enligt Glenn Diesen, professor i statsvetenskap vid Universitetet i Sydöstra Norge, är beslutet att godkänna sådana attacker en betydande eskalation.
– Dessa är amerikanska långdistansrobotar, och deras användning är helt beroende av amerikansk intelligens och guidning, skriver Diesen och tillägger att Ryssland sannolikt kommer att tolka detta som en direkt attack från Nato.
Biden-administrationens beslut har också kopplats till en vilja att försvåra för den kommande Trump-administrationen, som väntas tillträda efter det nyliga amerikanska presidentvalet. Enligt Fyodor Lukyanov, chefredaktör för tidskriften Russia in Global Affairs och ordförande för Rådet för utrikes- och försvarspolitik i Ryssland, är det sannolikt att Biden försöker fördröja fredsförhandlingar genom att ge Ukraina en starkare förhandlingsposition innan maktskiftet.
– Biden vill säkra sitt historiska arv och göra det svårt för Trump att ta sig ur Ukraina-konflikten, skriver Lukyanov.
Pentagon har uttryckt oro över testet av ”Oreshnik”. Enligt biträdande talespersonen Sabrina Singh utgör vapnet en ”ny typ av dödlig kapacitet” men kallade samtidigt Putins uttalanden om att använda missilen mot Väst för ”hänsynslös retorik”.
Vita huset har å sin sida avfärdat Rysslands anklagelser om att man provocerar fram en eskalation. ”Det är de som eskalerar detta”, sa talesman Karine Jean-Pierre och hänvisade till Rysslands användning av iranska drönare och militära samarbete med Nordkorea.
Varnar för ”spegellösning”
Ryssland har å sin sida varnat för att ytterligare eskalationer från väst, inklusive nya vapenleveranser, kan leda till en ”spegellösning”, där ryska styrkor slår till mot Nato-länder eller deras allierade. Putin betonade att Ryssland är ”redo för alla utvecklingar” och tillade att landets svar kommer att avgöras av graden av hot från väst.
I sammanhanget kan noteras att Ryssland tidigare i veckan även meddelade en uppdatering av sin kärnvapendoktrin