Putin: ”Ryssland vill inte ha krig”

Krisen i Ukraina

publicerad 16 februari 2022
- av Isac Boman

Under en presskonferens tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz förklarade Rysslands president Vladimir Putin att han absolut inte vill se något krig och att han hoppas på att kunna samtala med USA och Nato och hitta hållbara gemensamma lösningar.

Scholz och Putin möttes i Moskva efter att Ryssland meddelat att man drar tillbaka en stor del av sina trupper från den ukrainska gränsen. Under presskonferensen var Vladimir Putin mycket tydlig med att man absolut inte vill se ett krig i Europa.

– Vill vi ha det här eller inte? Självklart inte. Det är just därför vi lagt fram förslag för en förhandlingsprocess, sade han och tillade att västländerna hittills sagt nej till de ryska kraven om att hålla Ukraina och andra tidigare Sovjet-länder utanför Nato-alliansen – krav Ryssland inte kommer att backa från.

Den ryske presidenten förklarade vidare att man bland annat vill samtala med USA och Nato om begränsningar utav utplaceringar av robotvapen i Europa samt om en ökad öppenhet och transparens vad gäller militära övningar och andra åtgärder.

– Vi är redo att arbeta mer tillsammans. Vi är redo att ta förhandlingsspåret.

Olaf Scholz menade i sin tur att västländerna och Ryssland ”står långt ifrån varandra” i många frågor – men att det är viktigt att hitta kompromisser.

– Det är vår uppgift att nå politisk förståelse utan att någon behöver ge upp sina principer i processen. Det är politiskt ledarskap, sade han och höll med Putin om att de ”diplomatiska alternativen är långt ifrån uttömda”.

Under måndagen träffade Scholz också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och betonade även då att diplomati och dialog är vägen framåt. Vid mötet med Ukrainas ledare beskrevs dock även den ryska upprustningen vid gränsen som ”oförståelig” och även vid mötet med Putin ska Scholz ha sagt att en militär nedtrappning ”är akut”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.