Politisk organisation förbjuds i Finland

publicerad 30 november 2017

I Finland har Birkalands tingsrätt förbjudit en organisation på grund av dess ideologiska hållning.

Det handlar om den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens, NMR, finska avdelning som alltså förbjuds. Utöver detta förbjuds också föreningen Pohjoinen perinne, som anses vara kopplad till Nordiska motståndsrörelsen.

Tingsrättens beslut motiveras med att Nordiska motståndsrörelsens skulle vara ideologiskt fascistisk och vara våldsbejakande, skriver Hufvudstadsbladet.

Huruvida Nordiska motståndsrörelsen skulle förbjudas i Finland är en fråga som debatterats länge och i april föreslog den finska polisstyrelsen att organisationen skulle förbjudas.

Nordiska motståndsrörelsen har sedan tidigare fördömt planerna på att förbjuda deras finska avdelning. Man menar att det förslag från polisstyrelsen, som nu tingsrätten fastställt, strider mot yttrandefriheten och möjliggör för ytterligare förbud av andra oppositionella.

Även de som inte sympatiserar med Motståndsrörelsen borde vara oroade över polisens agerande. Ifall den politiserade finska Polisstyrelsen får sin vilja igenom så kan man i framtiden förbjuda alla politiska oppositionsgrupper för att de är ’mot god sed’, även om domstolen inte skulle anse dem vara kriminella organisationer. Går förbudet igenom i Finland finns det dessutom risk att vi får se liknande övergrepp på yttrandefriheten även i resten av Norden”, skrev man på sin svenska hemsida Nordfront i april.

Det är mycket ovanligt för finländska förhållanden att en organisation eller förening förbjuds, skriver Yle.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.