Polisen vill förbjuda politisk organisation

publicerad 13 april 2017

Den finska polisstyrelsen söker nu tillstånd för att förbjuda en politisk organisation. Detta eftersom organisationens politiska inriktning går emot ”god sed”.

Det handlar om nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsens finska gren som enligt polisstyrelsen borde upplösas och kriminaliseras.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen motiverar beslutet med att man anser anser att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet ”väsentligt bryter mot lagen och mot god sed”, skriver Hufvudstadsbladet.

I Finland finns inget utrymme för våldsamma och rasistiska organisationer, säger Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Nordiska motståndsrörelsen i Sverige har via sin hemsida Nordfront uttryckt oro över att polisstyrelsens agerande kan komma att inskränka på yttrandefriheten, även för de som inte sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen.

”Även de som inte sympatiserar med Motståndsrörelsen borde vara oroade över polisens agerande. Ifall den politiserade finska Polisstyrelsen får sin vilja igenom så kan man i framtiden förbjuda alla politiska oppositionsgrupper för att de är ”mot god sed”, även om domstolen inte skulle anse dem vara kriminella organisationer. Går förbudet igenom i Finland finns det dessutom risk att vi får se liknande övergrepp på yttrandefriheten även i resten av Norden”, skriver man på Nordfront.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.