Poliser genomsökte familjehem – efter googlesökning

publicerad 2 augusti 2013

Har någon i ditt hushåll googlat ”tryckkokare” samt letat efter ryggsäckar och sökt efter information om Bostonbombningarna? Om det stämmer är det möjligt att du misstänks planera ett terrordåd.

Bloggerskan Michele Catalano, som bor i Long Island, New York, fick besök på onsdagen av poliskommisarier vid polisen i Suffolk County. Anledningen var att hon bland annat hade googlat ordet tryckkokare. Samtidigt letade hennes man efter en ryggsäck och sonen sökte information på nätet om Bostonbombningarna.

Medlemmar som Michele Catalano beskrev som en ”Joint Terrorism Task Force” klev in i familjen Catalanos hem på onsdagen, skriver brittiska The Guardian.

I ett blogginlägg förklarar hon hur besöket gick till:

”Det som hände var detta: Vid ungefär 09.00 satt min man i vardagsrummet med våra två hundar när han hörde bilar köra vid huset. Han tittade ut genom fönstret och såg tre svarta SUV:s framför vårat hus. Två stod på trottoaren framför och en hade parkerat bakom, som om att han blockerade min man från att lämna”, skriver hon och fortsätter:

”Sex män i kostymer kommer ut ur bilarna och skingrar sig runt huset. Två mot bakgården, två på den andra sidan och två vid ytterdörren. Männen frågade min man om de kunde genomsöka hemmet. De gick runt i vardagsrummet, studerade böckerna på hyllorna (nej, inga bombböcker och inga anarkistiska kokböcker). De tittade på alla våra bilder, sneglade in i vårat sovrum och klappade våra hundar.”

”Samtidigt pepprades min man med frågor. Vart han var ifrån, samt var hans föräldrar kom ifrån. De frågade också om mig, vart jag jobbade, vart någonstans som mina föräldrar bodde.”

”Har du någonsin tittat upp hur man gör en tryckkokarbomb?, frågade de min make, som i sin tur frågade dem om de någonsin kollat upp hur en sådan fungerar. Två av dem erkände att de hade gjort det”.

Sent på torsdagen bekräftade polisen i Suffolk County att deras officerare hade besökt hemmet, men man förklarade att det var till följd av ett tips och inte på grund av att man övervakat hushållets sökhistorik, skriver The Guardian.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.