Ny migrationsvåg oroar i Bosnien

publicerad 25 oktober 2019
- av Isac Boman
Arkivbild från migrantkrisen under 2015 på Balkan.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tusentals migranter har ansamlats längs den bosniska gränsen mot Kroatien i en förhoppning att ta sig vidare in i Europa. I snitt anländer 150 nya människor till Bihac varje natt och situationen har blivit så pass allvarlig att de inte längre får röra sig fritt i området.

Det är Balkan Insight som rapporterar om anstormningen som blivit så omfattande att det lokala kommunfullmäktige meddelat att man inte längre kommer kunna betala för tjänster som sophämtning, rengöring och vattenleveranser. Även FN har krävt att lägret ska stängas. Det rapporteras också om illegala invandrare som tagit sig in i och nu bor i övergivna byggnader.

Ända sedan lägret Vujac sattes upp så har staden Bihac stått för alla tänkbara tjänster inklusive vattenleveranser genom sina kommunala företag. Vi har levererat 20 000 liter vatten dagligen. Jag har skickat brev till båda ansvariga företag om att staden inte längre kan betala för detta, kommenterade borgmästare Suhret Fazlic under måndagen.

Under de senaste två åren har staden sett en massiv ökning av migranter i och med sin belägenhet nära gränsen till EU och Kroatien, dit de allra flesta vill komma. Borgmästaren menar att det finns omkring 7000 illegala invandrare i regionen och att det kommer leda till en humanitär katastrof om vattnet tar slut.

Det har också kommit in rapporter om problem kopplade till kriminalitet hos migranterna. Det handlar bland annat om inbrott och rån, men också tiggeri och annat som påverkar den bosniska lokalbefolkningen negativt.

Även Bosniens vice säkerhetsminister Mijo Kresic uttrycker oro för den massiva vågen av migranter som försöker ta sig till EU-området genom landet.

Uppenbarligen har antalet migranter som tar sig in Bosnien ökat den sista tiden. De har svårigheter att sedan lämna landet så många av dem blir kvar i Bosnien utan någon strikt övervakning eller kontroll.

EU vill att bosniska myndigheter ska hitta nya platser med högre levnadsstandard för de illegala invandrarna att stanna och bo i. Om en sådan lösning går att hitta kan man från EU-håll tänka sig att betala för det nya lägret. Hittills har EU redan spenderat över 400 miljoner kronor på flyktingströmmen till Bosnien över de senaste två åren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!