Ny japansk lag ”inskränker pressfriheten”

Japans premiärminister Shinzo Abe planerar att skriva under en lag som kritiker menar inskränker journalisters rättigheter och riskerar att tysta visselblåsare som läcker statliga hemligheter.

publicerad 27 oktober 2013
Japans premiärminister Shinzo Abe

Den nya lagen innebär hårdare straff för visselblåsare och journalister som läcker statliga hemligheter. Juridik- och medieexperter säger att avsaknaden av en oberoende översynsprocess gör att lagen kan missbrukas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Utanför premiärminister Shinzo Abes residens i huvudstaden Tokyo samlades flera demonstranter för att visa sitt missnöje mot lagen.

– Vi är bestämt emot detta lagförslag. Du kan riskera fängelsestraff bara för att du avslöjar vad som måste avslöjas för allmänheten, säger en som deltog i demonstrationen.


Annonser:


Andra menar att lagen används för att skydda Japans regering för deras kritiserade hantering av det havererade kärnkraftverket Fukushima.

– Det kan mycket väl vara Abes intention att mörklägga statens felaktiga åtgärder vid katastrofen i Fukushima, säger Koichi Nakano, professor i statsvetenskap, till Reuters.

Även Japans kyliga relationer till Kina är någonting som allmänheten kan få allt mindre transparens i då journalisternas arbete försvåras i och med lagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.