NSA inblandade i CIA:s drönarattacker

Nya läckor från visselblåsaren från den förre NSA-arbetaren Edward Snowden avslöjar NSA:s roll i USA:s drönarkrig i Pakistan. Säkerhetstjänsterna NSA och CIA har enligt Snowden ett "intimt och invecklat samarbete".

publicerad 17 oktober 2013
Reaper MQ-9 är en av världens mest ”effektiva” drönare

De kritiserade amerikanska drönarattackerna som CIA utför beror mycket på NSA:s möjlighet att samla in information genom e-postkonversationer, telefonsamtal och annan signalspaning, skriver Washington Post som tagit del av Snowdens läckta dokument.

Skapat hemlig enhet
För att underlätta drönarkampanjen har NSA skapat en hemlig enhet kallad Counter-Terrorism Mission Aligned Cell (CT MAC). Den har till uppgift att utnyttja NSA:s enorma resurser till att lokalisera och hitta svåråtkomliga terrormål.

När CIA söker efter terrorister i norra Pakistan har NSA genomsökt tiotals kvadratkilometer för att underlätta för drönarattackerna. NSA och CIA:s samarbete består främst i att NSA lokaliserar medlemmar till terrorgruppen al-Qaida och CIA avfyrar drönarmissilerna.


Annonser:


USA lägger för tillfället ungefär 350 miljarder kronor per år på underrättelseverksamhet, enligt tidigare läckta dokument av Snowden. 100 miljarder av den budgeten har CIA till sitt förfogande.

Civila offer utgör en femtedel
USA:s ”drönarkampanj” har dödat drygt 3 000 terrorister och hundratals civila har fått sätta livet till, skriver Washington Post. Det har tidigare uppdagats att vart femte dödsoffer från drönarattackerna är civila.

NSA:s roll är att hålla koll på utländska mål, uppger en taleskvinna för NSA till Washington Post. Hon tillägger att myndighetens verksamhet är att skydda USA från terrorism och spridning av massförstörelsevapen.

Washington Post väljer dock att inte publicera alla detaljer om NSA:s och CIA:s drönarsamarbete. Detta då det skulle kunna skada den verksamhet som de amerikanska underrättelsemyndigheterna utför och hota den nationella säkerheten.

 

 

Läs även:
USA:s svarta budget: 350 miljarder kr
Var femte som dödas av drönare är civil
FN: Civila dödsoffer ifrån USA:s drönare ökar
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.