Medvedev: “Tyskland förbereder för krig”

Kriget i Ukraina

publicerad 4 mars 2024
- av Isac Boman
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Dmitrij Medvedev.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Dmitrij Medvedev, tidigare Rysslands premiärminister och president och numera vice ordförande i landets säkerhetsråd, varnar för att Tyskland förbereder sig för att angripa Ryssland.

Alla försök att framställa Bundeswehr-officerarnas samtal som ett enkelt spel om missiler och stridsvagnar var illvilliga lögner. Tyskland förbereder sig för krig med Ryssland”, skriver han på Telegram.

Medvedev åsyftar de läckta inspelningar som bland andra Nya Dagbladet uppmärksammat, där det framgår att högt uppsatta tyska militärer diskuterar möjligheterna att spränga Krimbron, samtidigt som detta i så fall skulle göras på ett sätt där förbundskansler Olaf Scholz på ett trovärdigt sätt skulle kunna förneka tysk delaktighet i attackerna.

I samtalet diskuteras även användandet av civilklädda agenter samt leveranserna av tyska långdistansrobotar och deras möjligheter att slå ut ryska mål och infrastruktur, samt hur mycket Tyskland egentligen kan hjälpa Ukraina utan att ”korsa den röda linjen” för direkt militär inblandning.

“Inget alternativ kan uteslutas”

Medvedev och flera andra ryska makthavare ser inspelningarna som ett bevis för att Tyskland förbereder sig för att starta krig mot Ryssland, och att det inte längre ”bara” handlar om leveranser av vapen och annan utrustning.

Nyligen lät Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron meddela att han kan tänka sig att skicka trupper för att strida mot Ryssland.

– Inget alternativ ska uteslutas. Vi kommer att göra allt för att Ryssland inte ska vinna kriget, deklarerade han.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) hävdar att det ”inte är aktuellt överhuvudtaget just nu” att skicka svenska soldater till kriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!