Massutvisningar av ryska diplomater

publicerad 26 mars 2018
Den ryska ambassaden i Washington DC

USA har fattat beslut om att utvisa sammanlagt 60 ryska diplomater. Samtidigt utvisas en rysk diplomat från Sverige.

Det är mot bakgrund av giftgasattacken på den före detta ryska spionen och dubbelagenten Sergej Skripal som de ryska diplomaterna utvisas från USA. USA och de flesta EU-länder är överens om att Ryssland är skyldiga till mordet på Skripal och hans dotter i Storbritannien. Ryssland har bestämt förnekat att man är skyldiga till giftgasattacken på Sergej Skripal.

Under måndagen meddelade Vita huset att USA kommer att utvisa sammanlagt 60 ryska diplomater verksamma i USA. Utöver utvisningen av diplomaterna stänger man även det ryska konsulatet i Seattle.

Kort efter Vita husets besked meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att 14 av EU:s medlemsstater kommer att följa i USA:s ledband och utvisa fler ryska diplomater från sina länder. Även Sverige utvisar en rysk diplomat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.