Mässlingsutbrott i Ukraina – elva döda

publicerad 20 mars 2019
- av Markus Andersson

Elva människor har dött och över 30 000 har blivit infekterade i ett stort mässlingsutbrott i Ukraina.

Runt 30 500 personer, inklusive 17 000 barn, har smittats av mässlingen i Ukraina i år rapporterar nyhetsbyrån AFP. Som en följd av sjukdomen har elva människor dött, bland andra en nioårig flicka som dog i lördags.

Antalet mässlingsutbrott mer än tredubblades i Europa under 2018 och det var flest fall i Ukraina. Totalt sett var det nästan 83 000 fall i Europa varav 54 000 i Ukraina. Det resulterade i 16 dödsfall i landet.


Annonser:


Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat ger hög feber och utslag på kroppen. Normalt sett drabbas de smittade bara av milda symptom, men sjukdomen är fortfarande en av de största dödsorsakerna för barn globalt sett.

Ukraina har allt sedan Sovjetunionens dagar haft en underutvecklad ekonomi och sjukvårdsstandarden är sämre än i övriga Europa vilket bland annat leder till att även enklare sjukdomar får svårare konsekvenser på grund av undermålig eller försenade vårdinsatser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.