Den svenska arbetslösheten (8,3 procent) har beskrivits som den värsta på ett decennium – men i många andra delar av världen är situationen betydligt mer nattsvart.
I Sydafrika är numera var tredje medborgare i arbetsför ålder öppet arbetslös och bland ungdomar saknar en majoritet arbete.
Arbetslösheten i Sydafrika har stigit till 33,5 % under det andra kvartalet 2024, enligt den senaste rapporten från landets statistiska centralbyrå. Detta innebär att ungefär 8,4 miljoner sydafrikaner nu är öppet arbetslösa och bland ungdomar är situationen ännu värre, med en arbetslöshetsgrad på över 60 procent.
Trots att arbetslösheten minskat något från de allra högsta nivåerna, som noterades under covid-krisen, fortsätter den att vara ett av landets allra mest akuta problem. En kombination av långsam ekonomisk tillväxt, “strukturella utmaningar”, ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder, korruption och politisk osäkerhet sägs bidra till den höga arbetslösheten.
Den höga arbetslösheten har också sociala konsekvenser, i form av ökad fattigdom och kriminalitet. Regeringen har infört flera initiativ som påstås syfta till att stimulera jobbtillväxten, men hittills har dessa åtgärder haft begränsad effekt.
Ekonomer varnar för att om inget drastiskt görs för att vända denna trend, kan situationen förvärras ytterligare. De betonar behovet av reformer inom arbetsmarknaden och investeringar inom utbildningsväsendet, lärlingsprogram och annan färdighetsutveckling för att skapa fler arbetstillfällen och ge den unga befolkningen bättre chanser att slå sig in på den inhemska arbetsmarknaden.
Det kan också noteras att om man räknar med den ”utvidgade arbetslösheten” – som bland annat inkluderar människor i arbetsför ålder som saknar jobb men som av olika skäl inte aktivt söker efter arbete, ligger denna idag på 42,6 procent.