Mali sparkar ut franska NGO:er

publicerad 4 december 2022
- av Markus Andersson
Militärjuntans överste Abdoulaye Maiga är kritisk till Frankrikes förhållningssätt i Mali.

Den styrande militärjuntan i Mali har deklarerat att man kommer att förbjuda alla icke statliga organisationer som finansieras eller stöds av Frankrike och deras aktiviteter. Samtidigt anklagar man Frankrike för att försöka destabilisera och isolera Mali internationellt.

Förbudet gäller även NGO:er (Non-Governmental Organization) som ägnar sig åt humanitärt arbete och förväntas påverka en lång rad organisationer som är verksamma i landet.

Relationerna mellan Mali och Frankrike har blivit allt sämre under det senaste året och Malis tillförordnade premiärminister, överste Abdoulaye Maiga, menar att åtgärden är nödvändig sedan Frankrike stoppat sitt officiella utvecklingsbistånd till Mali.

Det franska utrikesministeriet hävdar att man slutat ge stöd till Mali eftersom landets myndigheter vid olika tillfällen ska ha anlitat den ryska paramilitära Wagnergruppen. Anklagelserna har förnekats av Malis ledning som menar att man i ett samarbete länderna emellan flugit över ryska militära instruktörer och tagit del av dessas expertis.

Överste Maiga kallar vidare påståendena om att man anlitat Wagnergruppen för ”ett svepskäl avsett att lura och manipulera den nationella och internationella opinionen i syfte att destabilisera och isolera Mali”.

– Som ett resultat av detta har övergångsregeringen beslutat att förbjuda, med omedelbar verkan, all verksamhet som utförs av icke statliga organisationer som verkar i Mali med finansiering eller med materiellt eller tekniskt stöd från Frankrike, inklusive inom det humanitära området.

Den franske presidenten Emmanuel Macron anser inte att Frankrike har någon delaktighet i de förstörda relationerna med Mali. Han menar att det handlar om ”desinformation” och om att ”ett antal makter, som vill sprida sitt inflytande i Afrika, gör detta för att skada Frankrike, skada dess språk, så tvivel, men framförallt för att främja vissa intressen”.

RT:s kolumnist Rachel Marsden konstaterar att Frankrikes ”säkerhetssamarbete” med Mali varit ett misslyckande, med hänvisning bland annat till att statskupperna avlöst varandra och att militanta islamister sprider skräck i regionen. Därför, menar Marsden, är det logiskt att landets ledning söker efter andra samarbetspartners.

Trots Macrons anklagelser om att Ryssland får fotfäste i Afrika genom ”desinformation” är det i själva verket Frankrikes egna påverkansoperationer som afrikanska länder som Mali förkastar”, menar Marsden.

Förra året anklagade Malis politiska ledning också Frankrike för att ha utbildat terrorister i de norra delarna av landet och gjort det möjligt för dessa att i praktiken ta kontroll över delar av Mali.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.