Makedonien kan byta namn

publicerad 17 juni 2018

Republiken Makedonien har kommit överens med Grekland om att byta namn till Republiken Nordmakedonien.

Frågan om Makedoniens namn har varit på tapeten ända sedan landet fick självständighet från Jugoslavien i början av 90-talet. Landet, som formellt heter Republiken Makedonien, har på grund av grekiska påtryckningar tvingats heta F.d. jugoslaviska republiken Makedonien i politiska sammanhang.

Grekland har hela tiden menat att namnet Makedonien ska tillhöra dem då man styr över det historiska landskapet Makedonien. Republiken Makedonien var innan sin självständighet en delrepublik i Jugoslavien under namnet Socialistiska republiken Makedonien.

På söndagen kom Grekland och Makedonien till slut överens om en kompromiss, i vilken Makedonien byter namn till Nordmakedonien.

Det här avtalet är ett steg på vägen. Både länderna lär av historien och blickar mot framtiden, säger Makedoniens premiärministern Zoran Zaev.

Avtalet respekterar båda länderna grundläggande värderingar, säger Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Innan Makedonien officiellt kommer att byta namn ska det hållas en folkomröstning i Makedonien och båda ländernas parlament ska rösta om saken, vilket gör det oklart om namnbytet kommer att äga rum. Internationella medier har rapporterat om ett stort missnöje i båda länder mot kompromissen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!