Litauen och Rumänien tillät CIA:s hemliga fängelser på sin mark

publicerad 1 juni 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Litauen och Rumänien bröt mot det europeiska förbudet mot tortyr då de tillät CIA att driva hemliga fängelser innanför sina gränser. Detta hävdar den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Länderna blev anklagade av Abu Zubaydah och Abd al-Rahim al-Nashiri som båda är amerikanska fångar. De båda blev intagna i samband med elfte september-attackerna och hålls för tillfället inlåsta i Guantanamo Bay.

Litauen ska ha haft ett CIA-fängelse från februari 2005 till mars 2006, i vilket Abu Zubaydah ska ha suttit fängslad. Rumänien ska ha haft ett liknande fängelse mellan september 2003 och november 2005, i vilket Abd al-Rahim al-Nashiri ska ha suttit fängslad.

De båda fångarna vittnar om användandet av ögonbindel och huva, isolering, ständigt användande av fotkedjor och utsättandet för ljud och ljus, rapporterar Euronews.

Rätten drog slutsatsen att myndigheterna i båda länderna har samarbetat med USA och känt till syftet med fängelserna.

Således har länderna brutit mot artikel tre i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som förbjuder tortyr och “inhuman och förnedrande behandling eller bestraffning”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!