Lavrov: Bryssel har förstört relationerna med Ryssland

publicerad 24 mars 2021
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Efter fler sanktioner och ökade spänningar mellan Ryssland och EU menar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att landets idag obefintliga relation inte är ett önskemål från rysk sida utan ensidigt beror på beslut som makthavarna i Bryssel har fattat.

Lavrov sade vidare att Ryssland är redo att återuppta samarbetet med EU om makthavarna i Bryssel bestämmer sig för att man är intresserade av detta, snarare än att aktivt försämra relationerna.

– Det finns ingen relation med EU som organisation. Hela infrastrukturen för denna relation har förstörts av beslut som fattats ensidigt av Bryssel, säger Lavrov.
Den ryske utrikesministern menar dock att vissa europeiska länder vill ha en fortsatt god relation till Ryssland – särskilt östeuropeiska länder vars nationella intressen gynnas av detta, men att många länder nu också väljer bort Ryssland och istället skapar handelsavtal med Kina.

– Om och när européer beslutar sig för att eliminera dessa avvikelser i kontakterna med sin största granne så är vi naturligtvis redo för att bygga upp dessa relationer baserat på jämställdhet. Samtidigt ser vi i öst i mitt tyckte en mycket intensiv agenda som blir mer diversifierad för varje år.

Lavrov har tidigare uttryckt besvikelse och ilska över att EU sedan 2014 beslutat sig för att skylla ”allt som händer” på den ryska federationen och att Bryssel konsekvent förstört alla möjligheter till samarbete och goda relationer.

Utrikesministern konstaterade tidigare också att om EU:s sanktioner påverkar känsliga delar av Rysslands ekonomi så tvingas Moskva helt och hållet bryta de diplomatiska relationerna – inte för att man vill utan för att man känner sig tvingade.

De senaste sanktionerna och politiska utspelen mot Ryssland från EU kommer efter att den korruptionsdömde oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj dömts till fängelse. EU hävdar att utredningarna och domarna mot Navalnyj fabricerats och att rättsväsendet riktat in sig på honom av politiska skäl – något Ryssland konsekvent avfärdat. Istället menar ryska politiker att det handlar om en medveten smutskastnings- och destabiliseringskampanj.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!