Utrikes

Klart: Netanyahu åtalas för mutbrott

Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att åtalas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Premiärministerns ansökan om åtalsimmunitet kommer alltså inte att beviljas.

Bakgrunden till åtalet är tre utredningar som bland annat visar att Netanyahu och hans fru har tagit emot gåvor från företagsledare till ett värde av motsvarande 2,5 miljoner kronor. Det handlar om champagne, smycken och cigarrer som premiärministern ska ha tagit emot i utbyte mot politiska tjänster och skatteförmåner, rapporterar Corren.
Netanyahu har också slutit avtal med en stor israelisk tidning där denne skulle rapporterat positivt om Netanyahus politik och i gengäld skulle denne med lagstiftning sabotera för en konkurrerande tidning. Det tredje fallet är också det medierelaterat och handlar om att Netanyahu beviljat särskilda förmåner till telekomföretaget Bezeq i utbyte mot att företagets nyhetssajt enbart skulle rapportera positivt om premiärministern.

Den 2 mars är det nyval i Israel och åtalet mot Benjamin Netanyahu bedöms ha stor effekt på utfallet, där utmanaren Benny Gantz kan bli den stora vinnaren efter skandalerna kring den sittande premiärministern. Netanyahu hade hoppats på att få åtalsimmunitet men saknar tillräckligt med stöd i parlamentet för att en sådan begäran skulle gå igenom.

Så sent som 2016 dömdes Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert dömdes till fängelse just för att ha tagit emot mutor i sin tidigare roll som fastighetsminister.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!