Kina inleder rekordstor militärövning runt Taiwan

publicerad 4 augusti 2022
- av Isac Boman
Kinesisk jagare och helikopter under övning.

Som ett svar på att USA:s talman Nancy Pelosi besökt Taiwan har Kina idag dragit igång den mest omfattande militärövningen någonsin runt Taiwan. Den kinesiska regimen är fortsatt tydliga med att ön ska återförenas med fastlandet och analytiker oroar sig för att militära konfrontationer kan vara att vänta.

BBC rapporterar att skjutövningarna påbörjades 12:00 lokal tid och att vissa av de militära övningarna sker mindre än två mil från Taiwans kust. Stora sjöfartsleder har också stängts av och kommer att vara avstängda under den fyra dagar långa övningen.

Även om den militära uppvisningen i huvudsak äger rum på internationellt vatten så sker vissa av övningarna mycket nära Taiwans stora hamnar – varför leveranser från dessa inte kan fortsätta.

Kina, som betraktar Taiwan som en utbrytarprovins som ska återförenas med fastlandet, har reagerat mycket starkt på Pelosis officiella besök och landets ledning menar att USA genom att legitimera styret i Taiwan också kränker Kinas suveränitet. Pelosis besök är det första en högt uppsatt amerikansk politiker gjort i Taiwan på 25 år.

– Det slutar inte bra för de som leker med elden och de som kränker Kina kommer att straffas, deklarerade Kinas utrikesminister Wang Yi.

Enligt BBC:s utrikespolitiska analytiker Bonnie Lin är det högst troligt att Taiwans militär förblir passiva – men att det fortfarande finns viss risk för en militär konfrontation.

– Exempelvis om Kina flyger plan över Taiwans luftrum så finns det en risk att Taiwan försöker hejda dem och vi kan komma att se en kollision i luften. Det finns ett flertal olika scenarion som kan utspela sig.

Taiwanesiska myndigheter har bekräftat att man skjutit upp lysraketer och på andra sätt försökt driva iväg oidentifierade flygplan nära dess kust. Flera ministerier har också utsatts för cyberattacker de senaste dagarna och man har även uppmanat alla fartyg att hitta alternativa rutter för att undvika oroligheterna.

Taiwans försvarsdepartement hävdar också att kinesisk militär har avfyrat robotar i närheten av Matsuöarna som ligger i Taiwansundet – något som även bekräftas av en journalist från AFP som är på plats.

Kinas officiella linje är att Taiwan ska återförenas med fastlandet och att man därefter ska fokusera på ”omskolning” – en term som tidigare flitigt använts av den kinesiska regimen i samband med att man satt diverse etniska minoriteter i läger.

BBC rapporterar även att ett amerikansk flygplan som kan spåra ballistiska missiler har lämnat Japan för Taiwan och analytiker utesluter inte att Kina kommer att använda denna typ av missiler vid Taiwans kust – någonting som tidigare skett 1996.

USA:s politiska ledning har också kommenterat Kinas upptrappning och menar att Kina inte har någon rätt att hindra världsledare från att besöka Taiwan och ”visa sin respekt för dess blomstrande demokrati, lyfta fram dess många framgångar och bekräfta vårt engagemang för fortsatt samarbete.”

Taiwan som bara erkänns som ett självständigt land av ett fåtal andra nationer har cirka 300 000 soldater i aktiv tjänstgöring. Exakta siffror på den kinesiska arméns storlek är svåra att ta fram, men uppskattningar gör gällande att det handlar om mellan två och tre miljoner soldater i aktiv tjänst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!