De senaste fem decennierna har The Washington Posts ledarredaktion inför valen gett sitt uttryckliga stöd till en av presidentkandidaterna – och denna gång tänkte man formellt ställa sig bakom Kamala Harris (D).
Ägaren och mångmiljardären Jeff Bezos valde dock att stoppa ledarredaktionens planer med hänvisning till att ett sådant ställningstagande skulle skada tidningens trovärdighet, nu manar upprörda Harris-anhängare till bojkott av tidningen.
När Bezos lät meddela att tidningen framöver inte kommer att ge sitt uttalade stöd till någon presidentkandidat lät reaktionerna inte vänta på sig, och många av de starkt vänsterliberala läsarna kallade beslutet en ”besvikelse”.
Snart lanserade upprörda Harris-sympatisörer också en kampanj där man uppmanade tidningens läsare att säga upp sina prenumerationer för att sätta press på Bezos tidning att tydligt ta ställning för Demokraternas kandidat.
Nu vädjar dock tidningens skribenter prenumeranterna att upphöra med bojkotten – och pekar på att denna inte skadar Bezos utan bara dem själva och riskerar att göra dem arbetslösa.
”Fickpengar” för Amazon-ägaren
Åsiktskolumnisten Dana Milbank pekar bland annat på att Bezos förra året förlorade 77 miljoner dollar på tidningen, men att detta bara är ”fickpengar” för mannen som även äger online-återförsäljaren Amazon och rymdföretaget Blue Origin.
– Men att bojkotta The Post kommer att skada mina kollegor och mig Ju fler avbokningar det blir, desto fler jobb kommer att gå förlorade och desto mindre bra journalistik kommer det att finnas, argumenterar han.
Milbank menar vidare att Bezos inte har för vana att lägga sig i tidningens publicistiska beslut, men om detta ändå skulle vara ”början på ett angrepp på vår journalistiska integritet” lovar han och hans kollegor att säga upp sig och sälla sig till bojkottförespråkarna.
”Ett fruktansvärt misstag”
Under gårdagen rapporterades att drygt 200 000, av cirka 2,5 miljoner prenumeranter, sagt upp sina prenumerationer och stämningen på tidningens högkvarter beskrivs som ”ganska rasande”.
I Sverige är det inte särskilt vanligt att tidningar eller tv-kanaler uttryckligen ger stöd till politiska kandidater, men i USA har detta länge varit standard. Kritiker har dock återkommande pekat på att denna typ av explicita aktivism skadar allmänhetens förtroende för medierna och leder till att det blir mycket svårt att ta deras politiska nyhetsbevakning på allvar.
Andra – exempelvis Michelle Norris, opinionsbildare på Washington Post som beslutade sig för att avgå efter Bezos besked, kallar den nya principen ”ett fruktansvärt misstag” och ”en förolämpning mot tidningens egen långvariga standard att regelbundet stödja kandidater”.
Beslutet att inte uppmana läsarna att rösta på Harris har också lett till att flera mer konspiratoriska teorier fått stor spridning – bland annat hävdas det att Jeff Bezos fattade beslutet för att han ska vara rädd för att förlora statliga kontrakt om Trump vinner valet.