Redan under sin första mandatperiod som president ville Donald Trump att USA skulle lämna Nato, men enligt högt uppsatta källor blev han upprepade gånger övertalad av nära medarbetare inom administrationen att inte driva denna fråga.
Inför en eventuell andra mandatperiod i Vita huset ska den frispråkige republikanen dock redan överväga möjligheter till Natoutträde – om hans krav inte uppfylls.
Trump och hans politiska allierade funderar enligt Rolling Stone också på hur man ”dramatiskt” ska gå till väga för att avveckla det amerikanska engagemanget i militäralliansen och inta en mycket mer passiv roll inom organisationen.
Donald Trump vill även tillse att hans administration, om han blir president igen, inte ska bemannas av några ”Nato-älskare”. Enligt källor är han öppen för att låta USA lämna Nato helt och hållet, samtidigt som han kan tänka sig att USA stannar i Nato om militäralliansens andra medlemmar ger efter för flera av hans krav.
”Detta inkluderar hans önskan om att icke amerikanska medlemmar ska öka sina försvarsutgifter ytterligare och kraftigt, samt en omvärdering av den grundläggande principen att en attack mot en medlem är liktydig med en attack mot alla”, skriver tidningen.
Hotat att lämna
Trump har redan tidigare öppet kritiserat Natos artikel 5, pekat på att det är orimligt att USA går till krig för att skydda vad han menar är obetydliga Nato-länder, som de flesta amerikaner aldrig ens hört talas om, samt deklarerat att det vore helt meningslöst att ”starta tredje världskriget” för dessa länders skull genom att automatiskt skicka amerikanska trupper till dessa i händelse av kris och krig.
Presidentens tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton vittnar också om hur Trump under sin tid på posten vid upprepade tillfällen hotade att lämna militäralliansen eller kraftigt minska det amerikanska stödet.
”Under en andra Trump-period kommer vi nästan säkert att dra oss ur Nato”, kommenterade Bolton i en intervju med The Hill i augusti i år.
”Mycket orättvist”
Även under kriget i Ukraina har Donald Trump varit mycket kritisk till att det är USA som står för merparten av kostnaderna för Natos och Ukrainas sida – någonting han kallat ”mycket orättvist”. Han har också låtit meddela företrädare för andra Nato-länder att han inte kommer att skydda dessa om de inte betalar sina försvarsanslag.
– Han vill fortfarande lämna, säger en anonym rådgivare till Trump, men tillägger att det är oklart om denne verkligen kommer att fullfölja ett Natoutträde.
– Men han vill ha ett politiskt team runt sig nuförtiden som är mycket, mycket tuffare mot Nato än något han har gjort tidigare. Det är stor skillnad.