JP Morgan-vd arrangerar maktmöte i Shanghai

Globalismens framfart

publicerad 29 maj 2023
- av Markus Andersson
USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, JP Morgans vd James Dimon och Pfizers vd Albert Bourla.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

9690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jamie Dimon, vd för storbanken JP Morgan, arrangerar i veckan ett toppmöte i Shanghai med cirka 2600 deltagare. Några av de mer prominenta deltagarna är USA:s tidigare utrikesministrar Henry Kissinger och Condoleeza Rice samt Pfizer-bossen Albert Bourla.

Media är dock inte välkomna att dokumentera evenemanget.

Utöver de ovan nämnda kommer ett stort antal amerikanska och kinesiska företagsledare att delta på konferensen, som äger rum samtidigt som de kinesisk-amerikanska relationerna är sämre än på mycket länge.

Evenemanget följer efter att Kina tagit krafttag mot konsultföretag, något som har oroat västerländska företag som förlitar sig på deras råd, och Pekings förbud för operatörer av viktig infrastruktur att köpa den amerikanska chiptillverkaren Micron Technologys produkter. USA har gjort det svårare för Kinas tekniksektor att få tillgång till avancerade komponenter och maskiner”, skriver Financial Times.

Professor Han Lin vid New York University i Shanghai menar att det inte är en slump att toppmötet sker nu och att president Joe Biden efterlyst en ”upptining” av relationerna länderna emellan.

– Vi har sett den här situationen förut, där saker och ting förbättras för att sedan försämras, och det är osäkerheten som håller de multinationella företagen på helspänn, fortsätter han.

JP Morgan-toppen Daniel Pinto deklarerade tidigare i maj att spänningar mellan Kina och USA ”är någonting vi måste lära oss att leva med eftersom det inte är någonting som kan lösas, men förhoppningsvis blir spänningarna konstruktiva genom dialog”.

Politiker och företagsprofiler

Trots det stora antalet deltagare kommer dock ingen officiell representant för den kinesiska regeringen att tala på konferensen.

Den profilerade globalisten och tidigare amerikanske utrikesministern Henry Kissinger, som fyllde 100 år i veckan, kommer att delta på videolänk tillsammans med Condoleezza Rice för att hålla en ”dialog om diplomati”. Andra ämnen som ska diskuteras är sjukvård, minskade koldioxidutsläpp samt ”motståndskraftiga leveranskedjor”.

Andra deltagare som kan nämnas, vid sidan av Pfizer-bossen Albert Bourla, är Starbucks-chefen Laxman Narasimhan, Robin Li som är grundare av den kinesiska internetjätten Baidu, biltillverkaren Geelys vd Daniel Li och den australiensiske gruvmiljardären Andrew Forrest.

Mötet äger rum vid en tidpunkt då företagsrelationerna mellan de två supermakterna håller på att försvagas och tvivlen växer om styrkan i Kinas återhämtning efter pandemin. Många globala företag ser dock fortfarande Kinas ekonomi som en drivkraft för sin tillväxt”, skriver Financial Times vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!