Det arabiska tv-bolaget Al Jazeera har publicerat den hittills mest omfattande dokumentären som kartlägger och avslöjar krigsbrott som ägt rum i Gaza under den årslånga konflikten, där hittills 41 788 människor dödats varav 16 500 barn.
Bland annat avslöjas att den israeliska militären, IDF, använt AI-teknologi för att snabbare än vad som skulle varit mänskligt möjligt välja ut mål som skulle bombas.
Dokumentären Investigating war crimes in Gaza, som publicerats av Al Jazeera Investigations Unit, avslöjar israeliska krigsförbrytelser i Gazaremsan genom foton och videor som lagts ut på nätet av israeliska soldater under den årslånga konflikten.
Utredarna i dokumentären har byggt upp en databas med tusentals videor, foton och inlägg på sociala medier och kunnat identifiera många av soldaterna som ser ut att ha gjort sig skyldiga till allvarliga krigsbrott.
Materialet avslöjar en rad olagliga aktiviteter, från hänsynslös förstörelse som systematisk sprängning av tomma bostäder och plundring till rivning av hela stadsdelar och avsiktliga mord.
Dokumentären berättar också historien om kriget genom palestinska journalisters, människorättsarbetares och vanliga invånares ögon på Gazaremsan. Samtidigt avslöjas västvärldens regeringars delaktighet.
”Västvärlden kan inte gömma sig, de kan inte hävda att de är okunniga. Ingen kan säga att de inte visste”, säger den palestinska författaren Susan Abulhawa i dokumentären. Detta är ”historiens första livestreamade folkmord … Om människor är okunniga är det avsiktligt”, säger hon.
Fakta tv-kanalen Al Jazeera
Al Jazeera är en internationell nyhetskanal som grundades 1996 i Doha, Qatar, och ägs av statliga Al Jazeera Media Network. Kanalen sänder nyheter, dokumentärer och analyser med fokus på både globala och regionala händelser, särskilt från Mellanöstern. Den ursprungliga kanalen sände på arabiska, men har sedan dess expanderat med Al Jazeera English och flera andra regionala kanaler. Al Jazeera är känd för sin oberoende rapportering, särskilt i konfliktzoner som Afghanistan och Irak. Trots att kanalen har fått erkännande och flera internationella utmärkelser för sin journalistik, har den också varit föremål för kontroverser och anklagelser om politisk partiskhet, särskilt från vissa regeringar.