MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Israeliska flygbombningar – nu AI-styrda

Utvecklingen av AI

publicerad 21 juli 2023
– av Isac Boman
Israeliskt flygplan av typen F16I Sufa.

Den israeliska militären har i tysthet börjat använda avancerad AI för att välja ut måltavlor för flygbombningar och för att organisera krigslogistiken. Den kontroversiella teknologin ska redan ha använts mot palestinier och sannolikt också mot mål i Syrien och Libanon.

Även om israelisk militär inte vill kommentera specifika militära operationer så uppger företrädare, enligt Bloomberg, att man nu använder ett AI-drivet ”rekommendationssystem” som kan bearbeta mycket stora mängder data och välja ut specifika mål för luftangrepp.

Efterföljande räder kan sedan snabbt genomföras med en annan artificiell intelligensmodell som kallas för Fire Factory. Den använder data om godkända mål för att beräkna ammunitionsladdningar, prioritera och tilldela tusentals mål till flygplan och drönare samt föreslå attackscheman.

Systemen övervakas av mänskliga operatörer som går igenom och godkänner målen och attackplanerna som tagits fram av AI:n. Teknologin är så ny att den idag inte behöver regleras varken på internationell eller israelisk nivå.

– Om det finns ett misstag i beräkningen av AI, och om AI inte kan förklaras, vem ska vi då skylla på för misstaget? Man kan utplåna en hel familj på grund av ett misstag. säger Tal Mimran föreläsare i internationell rätt vid Hebrew University of Jerusalem och tidigare juridisk rådgivare vid israeliska armén.

Stort hemlighetsmakeri

Exakta detaljer kring hur Israel använder AI i krig fortsätter vara hemlighetsstämplade, men utspel från enskilda militära officerare tyder på att att försvarsmakten redan använt systemen i strid – inte minst på Gazaremsan där Israel frekvent ägnar sig åt flygangrepp.

2021 beskrev IDF en 11 dagar lång konflikt i området som världens första ”AI-krig”, och bekräftade då att man använt teknologin för att identifiera palestinska vapensystem och för att sätta in drönare.

AI-systemen tros också ha använts i attacker mot Syrien och Libanon – attacker som enligt Israel genomfördes mot Iran-finansierade miliser som Hizbollah.

Enligt företrädare för Israels militär har den artificiella intelligensen lett till en extrem effektivisering av vissa specifika militära aktiviteter, någonting som tidigare kunde ta timmar att förbereda tar idag bara några minuter.

Både den israeliska försvarsmakten och privata israeliska företag är inblandade i utvecklingen av AI-systemen och allt hemlighetsmakeri som omgärdar såväl produktionen som hur teknologin faktiskt fungerar har fått människorättsgrupper att rasa. Det finns bland annat en oro för att AI-systemen snart kommer att kunna lokalisera och genomföra attacker mot olika mål – helt utan någon mänsklig översyn eller inblandning.

– Det behövs bara en programvaruändring som kan göra att de inte längre är semi utan helt autonoma, menar forskaren Catherine Connoly vid koalitionen Stop Killer Robots, som arbetar mot implementeringen av denna typ av vapen.

Israel – en ”AI-supermakt”

Israels militär vill heller inte kommentera hur man i krig använder ansiktsigenkänningsteknologi – en annan relativt ny teknik som fått hård kritik av människogrupper.

Även om många är starkt kritiska så menar förespråkarna av AI-vapensystem att dessa kan leda till färre civila dödsfall och att precisionen i själva verket är högre än om människor sköter hela processen.

Israeliska politiker har också deklarerat att man har för avsikt att förvandla landet till en ”AI-supermakt” – men har inte varit lika villiga att avslöja några detaljer kring vad detta innebär.

– Det finns också en fråga om testning och de data som dessa system tränas på. Hur exakt och precist kan man veta att ett system kommer att vara om det inte redan har tränats och testats på människor, frågar sig Connoly.

Tal Mimran är inne på samma spår och menar att det inte går att förlita sig på AI för att fatta alla nödvändiga beslut och att det mänskliga ögat alltid behövs – bland annat för att säkerställa att attackerna är förenliga med internationell rätt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

OpenAI kan utveckla AI-vapen åt Pentagon

Utvecklingen av AI

publicerad 14 april 2025
– av Redaktionen
Sam Altmans OpenAI samarbetar redan med försvarsteknikföretaget Anduril Industries.

OpenAI:s vd Sam Altman, utesluter inte att hans och hans företag i framtiden kommer att hjälpa Pentagon utveckla nya AI-baserade vapensystem.

– Jag kommer aldrig säga aldrig, för världen kan komma att bli väldigt konstig, uppger techmiljardären kryptiskt.

Uttalandet kom under torsdagens konferens – Vanderbilt Summit on Modern Conflict and Emerging Threat, och Altman tillade att han inte tror att han kommer att arbeta med att ta fram vapensystem åt den amerikanska militären ”inom en överskådlig framtid” – så länge inte detta bedöms vara det bästa av flera dåliga alternativ.

– Jag tror inte majoriteten av världen vill att AI ska fatta beslut i strid, fortsatte han.

Att företag som tar fram konsumentteknik också utvecklar militära vapen har länge varit mycket kontroversiellt – och ledde 2018 exempelvis till omfattande protester inom Googles egen personalstyrka, varpå många också valde att frivilligt lämna eller tvingades bort av företagsledningen.

Tror på ”exceptionellt smarta” system innan årets slut

Just AI-industrin har dock visat en betydligt större vilja att sluta sådana avtal och OpenAI har reviderat sin policy om arbete kopplat till ”nationell säkerhet” det senaste året. Man har bland annat offentligt tillkännagivit att man samarbetar med försvarsteknikföretaget Anduril Industries Inc i syfte att ta fram antidrönarteknik.

Altman betonade också att USA:s regering måste öka sin kompetens kring AI.

– Jag tror inte att AI-användandet inom myndigheterna har varit så robust som det kan vara, sa han och tillade att det kommer att finnas ”exceptionellt smarta” AI-system i drift redo innan årets slut.

Altman och Nakasone – en pensionerad fyrstjärnig general – deltog i evenemanget inför lanseringen av OpenAIs kommande AI-modell, som planeras släppas nästa vecka. Publiken inkluderade hundratals representanter från underrättelsetjänster, militären och den akademiska världen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska författare: Meta har stulit våra böcker

Utvecklingen av AI

publicerad 8 april 2025
– av Redaktionen
Kajsa Gordon och Anna Ahlund är två av författarna som skrivit under det öppna brevet.

Meta har använt svenska böcker för att träna sina AI-modeller. Nu kräver författare kompensation och uppmanar kulturministern att agera mot techjätten.

Tidskriften The Atlantic avslöjade nyligen att Meta använt upphovsrättsskyddade verk från författare världen över utan tillstånd eller ersättning. Även svenska författare finns bland dessa.

I ett öppet brev, publicerat i Schibstedtidningen Aftonbladet, anklagar 53 svenska barn- och ungdomsboksförfattare Meta för att ha brutit mot upphovsrätten.

Meta har dammsugit våra böcker och använt dem som underlag för att kunna skapa AI-texter. De har dessutom ofta använt översättningar av våra böcker för att träna sina AI-modeller på flera språk. Denna överträdelse av upphovsrätten pågår systematiskt”, skriver författarna.

Bland de drabbade författarna som undertecknat brevet finns bland andra Anna Ahlund, som fått fem verk stulna, Kajsa Gordon, som fått åtta verk stulna och Pia Hagmar, som fått 51 verk stulna. Författarna pekar mot att det finns en bredd av författare inom skönlitteratur och sakprosa som fått flera verk stulna, samt att många upphovsmän ännu inte vet att de blivit drabbade.

”Våra ord exploateras”

Nu uppmanar författarna Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand att agera mot Meta och kräva licensavgift för användande av upphovsrättsskyddade texter.

Vi vägrar acceptera att våra ord exploateras av ett multimiljardföretag utan vare sig vårt samtycke eller kompensation”.

Vidare begär man att Meta redovisar vilka svenska författare som används för att träna deras AI-modell, samt att författare har rätt att neka techjätten att använda sig av texterna.

Sveriges regering pratar ofta om att stärka barns läsande. En förutsättning för läsandet är att svensk kulturpolitik gör det möjligt att vara författare”, avslutar författarna

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Det här vet vi om nylanserade Grok 3

Utvecklingen av AI

publicerad 19 februari 2025
– av Redaktionen

Elon Musks AI-företag xAI har lanserat den tredje generationens språkmodell Grok 3, som enligt bolaget överträffar konkurrenter som ChatGPT och Googles Gemini. Under en direktsänd presentation hävdade Musk att den nya modellen är ”maximalt sanningssökande” och tio gånger mer kapabel än sin föregångare.

Grok 3, som tränats med hjälp av 100 000 Nvidia H100-GPU:er på xAI:s Colossus Supercluster i Memphis, USA, beskrivs som en milstolpe inom artificiell intelligens. Modellen har enligt xAI en unik förmåga att kombinera logiskt resonemang med omfattande databearbetning, vilket demonstrerades genom att den skapade ett spel som mixar Tetris och Bejeweled samt planerade en komplex rymdresa från jorden till Mars under presentationen. Musk betonade att Grok 3 är designad för att ”söka sanningen, även när den krockar med politisk korrekthet” – en direkt kritik mot konkurrenter som han anser vara för censurerade.

Teknisk kapacitet och konkurrenskraft

Enligt uppgifter från xAI har Grok 3 presterat bättre än GPT-4o och Googles Gemini i akademiska tester, inklusive doktorsnivå i fysik och biologi. Modellen finns i två versioner: den fullskaliga Grok 3 och den lättare Grok 3 mini, som prioriterar snabbhet över noggrannhet. Dessutom introduceras funktionen DeepSearch, en AI-driven sökmotor som sammanställer information från hela internet till sammanhängande svar.

Tidiga tester av experter som Andrej Karpathy, tidigare AI-chef på Tesla, bekräftar att Grok 3 ligger i framkant inom logiskt tänkande, men han noterar också att skillnaderna mot konkurrenter som OpenAI:s o1-pro är marginella. Ändå är utvecklingstiden imponerande: xAI byggde sin superdator på åtta månader, jämfört med industristandardens fyra år, enligt Nvidia-CEO Jensen Huang.

Tillgänglighet och kritik

Grok 3 släpps först till betalande användare av X (tidigare Twitter) genom Premium+-prenumerationen. En dyrare nivå, SuperGrok, ger tillgång till avancerade funktioner som obegränsad bildgenerering. Musk varnade dock under lanseringen att den första versionen är en ”beta” och kan innehålla fel – en uppmaning till tålmodighet.

Kritiken mot lanseringen har varit hård. Forskare och tech-experter ifrågasätter xAI:s benchmark-resultat, som de menar är svåra att verifiera oberoende. Andra pekar på risker med att träna AI på data från X, där felaktig information och skräpinlägg är vanliga.

Vissa experter, som AI-forskaren Findecanor, kritiserar också namnet ”Grok” – ett begrepp från science fiction som beskriver djup förståelse – och menar att det är missvisande för en modell som enligt dem saknar genuin insikt. Dessutom har Musks tidigare kontroversiella uttalanden om AI:s potentiella faror skapat skepticism kring hans egen plattform.

Framtidsvisioner

Trots kritiken satsar xAI stort. Företaget planerar att släppa Grok 2 som öppen källkod när Grok 3 stabiliserats, vilket skulle möjliggöra communitybidrag till tekniken. En röstfunktion och integrationer för företag via API är också på gång.

Samtidigt pågår en maktkamp inom AI-branschen. Musk försökte nyligen köpa OpenAI för 97 miljarder dollar, ett erbjudande som avslogs av vd:n Sam Altman, som beskrev det som ett försök att ”destabilisera” konkurrenten. Med Grok 3 positionerar sig xAI som en nyckelspelare i den globala AI-kapplöpningen – men frågan är om löftena kan infrias utan att öka polariseringen kring teknikens etik och pålitlighet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA och Storbritannien backar från internationell AI-deklaration

Utvecklingen av AI

publicerad 15 februari 2025
– av Sofie Persson
USA:s vicepresident JD Vance betonar att ”tillväxtfrämjande AI-politik” borde prioriteras framför säkerhet.

Sverige och 60 andra länder har undertecknat en AI-deklaration för inkluderande, hållbar och öppen AI. USA och Storbritannien väljer dock att stå utanför – ett beslut som väckt starka reaktioner.

AI-deklarationen togs fram i samband med det internationella AI-toppmötet i Paris tidigare i veckan, och syftet har beskrivits vara att främja en inkluderande och hållbar AI i linje med Parisavtalet. Dessutom betonas vikten av ett ”etiskt” förhållningssätt där tekniken ska vara ”transparent”, ”säker” och ”pålitlig”.

I deklarationen noteras också AI:s energianvändning, något som inte diskuterats tidigare. Experter har tidigare varnat för att AI i framtiden kan komma att förbruka lika mycket energi som mindre länder.

Länder som bland andra Kina, Indien och Mexiko har skrivit under avtalet. Även Finland, Danmark, Sverige och Norge har skrivit under. USA och Storbritannien är två av de länder som valt att inte skriva under avtalet, rapporterar bland andra den brittiska statskanalen BBC.

”Global styrning”

Den brittiska regeringen motiverar sitt beslut med oro för nationell säkerhet och ”global styrning”. USA:s vicepresident, JD Vance, har tidigare även sagt att för mycket reglering av AI skulle kunna ”döda en transformativ industri precis när den håller på att ta fart”. På mötet betonade Vance att AI var ”en möjlighet som Trump-administrationen inte kommer att slösa bort” och sa att ”tillväxtfrämjande AI-politik” borde prioriteras framför säkerhet.

Frankrikes president Emmanuel Macron försvarade å sin sida behovet av ytterligare reglering.

Vi behöver dessa regler för att AI ska kunna gå framåt, menade Macron vid toppmötet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.