Utrikes

Israel rasar efter FN-lista om bosättarföretag

Airbnb är ett av de mer välkända företagen som pekas ut av FN som verksamma på ockuperad palestinsk mark.

Efter att FN publicerade en lista över företag som är verksamma i bosättningarna på ockuperad palestinsk mark så rasar nu Israel. Man menar att det är konspiration och att FN har pressats av krafter som vill skada landet.

De flesta företagen på listan är lokala israeliska företag men namn som Airbnb, Tripadvisor och Expedia sticker ut och borde vara bekanta även för svenskar. Omni skriver att det nu sprider sig en oro i Israel att FN:s lista kan komma att leda till omfattande bojkotter av de namngivna företagen.
Israels utrikesminister Israel Krats går så långt att han menar att listan är direkt skamlig och att FN måste ha pressats av länder och organisationer som vill Israel illa. Premiärministern Benjamin Netanyahu går ännu längre.

– Vi kommer bekämpa det här med full styrka, säger han enligt Times of Israel.

Från palestinskt håll är man betydligt mer positivt inställda och välkomnar publiceringen och den uppmärksamhet den har fått.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!