Israel rasar efter FN-lista om bosättarföretag

publicerad 13 februari 2020
- av Isac Boman
Airbnb är ett av de mer välkända företagen som pekas ut av FN som verksamma på ockuperad palestinsk mark.

Efter att FN publicerade en lista över företag som är verksamma i bosättningarna på ockuperad palestinsk mark så rasar nu Israel. Man menar att det är konspiration och att FN har pressats av krafter som vill skada landet.

De flesta företagen på listan är lokala israeliska företag men namn som Airbnb, Tripadvisor och Expedia sticker ut och borde vara bekanta även för svenskar. Omni skriver att det nu sprider sig en oro i Israel att FN:s lista kan komma att leda till omfattande bojkotter av de namngivna företagen.

Israels utrikesminister Israel Krats går så långt att han menar att listan är direkt skamlig och att FN måste ha pressats av länder och organisationer som vill Israel illa. Premiärministern Benjamin Netanyahu går ännu längre.

– Vi kommer bekämpa det här med full styrka, säger han enligt Times of Israel.

Från palestinskt håll är man betydligt mer positivt inställda och välkomnar publiceringen och den uppmärksamhet den har fått.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.