Island vill tvinga arbetsgivare att betala ”jämställd” lön

publicerad 2 april 2017

Island beskrivs ofta som ett av världens mest jämställda länder. Men landets regering vill gå ett steg längre och bli världens första land att tvinga arbetsgivare att betala samma lön till kvinnor som till män.

Det är den liberala regeringen på Island som tagit fram ett lagförslag som skulle innebära att den isländska staten tvingar arbetsgivare att redovisa att man inte betalar högre lön till män än till kvinnor.

Vi vill bryta ner de sista könsbarriärerna på arbetsplatserna. Historien har visat att om du vill ha framsteg måste du att tvinga fram det, säger Islands social- och jämställdhetsminister Þorsteinn Víglundsson till The New York Times.

Sedan tidigare finns det ett regelverk på Island som ska förhindra löneskillnader mellan könen, vilket följs av många arbetsgivare som är verksamma på önationen.

– Företagen borde införa detta (jämlika löner) för sin egen och arbetarnas skull. Men det borde inte lagstiftas, säger Halldór Þorbergsson, generaldirektör för den isländska arbetsgivarorganisationen, till The New York Times.

I Sverige har den rödgröna regeringen ännu inte lagt något förslag likt det som den isländska regeringen tagit fram. Däremot menar man att Stefan Löfvens regering är världens första feministiska regering.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.