Irwin Schiff har avlidit

Den amerikanske författaren och politiske aktivisten Irwin Schiff är död. Schiff, som blev uppmärksammad för att ha vägrat betala inkomstskatt till den amerikanska staten, avled under i fredags efter en tids sjukdom på ett fängelse i Dallas 87 år gammal.

publicerad 20 oktober 2015

Irwin Schiff föddes i en judisk familj i Polen 1928 och kom till USA som barn. Han stred bland annat för USA i Koreakriget under 50-talet. Han har uppmärksammats för att ha hävdat att den inkomstskatt som den amerikanska staten indriver strider mot landets konstitution.

På grund av att Irwin Schiff hävdade sin rätt att inte betala inkomstskatt fängslades han av den amerikanska staten och fick spendera sina sista tio år bakom lås och bom.

Under de sista åren rapporterades det att Irwin Schiff vanvårdades på de olika fängelserna han befann sig på. Trots att han drabbades av cancer och blev blind tvingades han in i det sista vara fastkedjad vid fängelsesängen, enligt hans son Peter Schiff, välkänd finansanalytiker och börsmäklare.

”Lösningen var att min far tvingades leva isolerad från de som älskade honom. Med tanke på att det krävdes långa flygningar, hyrbilar och hotellvistelser för att besöka honom fick han få besök. Men samtidigt som han var på en vårdinrättning fick min fick min far praktiskt taget ingen sjukvård alls, inte ens när han drabbades av grå starr och fick hudcancer som spred sig till nästan alla organ i kroppen”, skriver Peter Schiff.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.