Internationella dagen för humanitärt arbete: 96 miljoner människor i behov av hjälp

publicerad 19 augusti 2018
Biståndsarbetare i Haiti.

Behovet för humanitärt bistånd ökar världen över, men arbetet är inte riskfritt. Under de senaste 20 åren har 1 533 arbetare skadats och 1 653 har dött i tjänst. De vanligaste dödsorsakerna är bakhåll, lönnmord och beväpnat våld.

Internationella dagen för humanitärt arbete hålls den 19 augusti varje år för att hylla biståndsarbetare och för att stödja de människor som drabbas utav kriser runt om i världen. 96 miljoner människor i cirka 40 länder världen över beräknas vara i behov av brådskande hjälp, och mer än 60 miljoner människor har tvingats fly från sina hem, rapporterar ReliefWeb.

Det är hälso- och sjukvårdspersonal som behövs allra mest, men hälsoarbetare i dessa länder ses ofta som ett hot och blir följaktligen en måltavla. Anläggningar bombas och våld mot både patienter och personal sker i stor utsträckning. Under 2017 inträffade två tredjedelar av attackerna i Södra Sudan, Syrien, Afghanistan, Centralafrikanska Republiken och Nigeria.

Vi känner till de risker vi står inför, men vi tror också på vikten av vårt arbete och behovet av att ta hand om dem som skadas, säger Rami, som är en 29-årig räddningsvolontär.

Hotet mot hälsoarbetare ökar. I år har hashtaggen #NotATarget spridits för att väcka uppmärksamhet kring det ökade våldet. Målet är att få världsledare att göra allt i sin makt för att skydda civila som faller offer i dessa konflikter.

– Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet, och attacker mot vård är en övergripande kränkning av den rätten, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO.

 


Lana Blakely

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!