Installationstalet: “Nu sätter vi Amerika först!”

publicerad 20 januari 2017
- av Markus Andersson
https://youtu.be/sRBsJNdK1t0

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu är Donald Trump installerad som USA:s 45:e president och under talet gick han till hårt angrepp mot den tidigare Obamaadministrationen och menade att USA i praktiken styrts av en liten klick som skott sig själva medan den vanliga amerikanen lämnats bakom och landets sålts ut.

Klockan 18.00 svensk tid installerades Donald John Trump som den 45:e presidenten i USA:s historia vid Kapitolium-byggnaden i Washington D.C. – sida vid sida med vicepresidenten Mike Pence. Närmare en miljon besökare hade kommit till Washington för att vara på plats under den historiska dagen. De små motdemonstrationer som hölls i anslutning till installationen hölls effektivt i schack av polisen och kunde inte störa ceremonin.

Det var dämpade och trycka miner bland den avgående presidenten Barack Obama, hans hustru och de tidigare presidenterna George W. Bush och Bill Clinton som hade sällskap av presidentvalets stora förlorade tillika hustru Hillary Clinton när Trump radade upp deras stora misslyckanden som han lovade att ta tag i.

I sitt kraftfulla tal nämnde Trump bland annat hur den vanlige medborgaren har hållits utanför allt inflytande i Washington och att det är dags för en maktöverföring ifrån eliten till folket.

Köp amerikanskt och anställ amerikanare, sade Trump och signalerade ledordet i den nya mer nationalistiska politiken han förespråkar.

– Vi ska ha en öppen inställning till omvärlden och skapa goda relationer, men från och med nu kommer vi alltid att sätta vårt eget land i första rummet.

Trump menade också att man inte skulle försöka föra över sin livsstil på andra folk och länder, utan istället föregå med ett gott exempel.

Han talade också om vikten av sammanhållning och solidaritet mellan landets etniska grupper.

Han avslutade som förväntat med sin paroll “Let’s make America great again!”

Ceremonin avslutades med att den avgående presidenten Barack Obama med sin hustru Michelle Obama flög iväg med helikopter för att åka vidare på en längre semester medan Trump med sin hustru Melania fortsätter programmet med en lunch och senare på kvällen baler och dans.

Det återstår att se om Trump kommer att införliva sina vallöften när han nu tar plats i Vita huset.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!