Presidentvalet 2016

Installationstalet: “Nu sätter vi Amerika först!”

https://youtu.be/sRBsJNdK1t0
Se hela den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trumps installationstal ovan

Nu är Donald Trump installerad som USA:s 45:e president och under talet gick han till hårt angrepp mot den tidigare Obamaadministrationen och menade att USA i praktiken styrts av en liten klick som skott sig själva medan den vanliga amerikanen lämnats bakom och landets sålts ut.

Klockan 18.00 svensk tid installerades Donald John Trump som den 45:e presidenten i USA:s historia vid Kapitolium-byggnaden i Washington D.C. – sida vid sida med vicepresidenten Mike Pence. Närmare en miljon besökare hade kommit till Washington för att vara på plats under den historiska dagen. De små motdemonstrationer som hölls i anslutning till installationen hölls effektivt i schack av polisen och kunde inte störa ceremonin.
Det var dämpade och trycka miner bland den avgående presidenten Barack Obama, hans hustru och de tidigare presidenterna George W. Bush och Bill Clinton som hade sällskap av presidentvalets stora förlorade tillika hustru Hillary Clinton när Trump radade upp deras stora misslyckanden som han lovade att ta tag i.

I sitt kraftfulla tal nämnde Trump bland annat hur den vanlige medborgaren har hållits utanför allt inflytande i Washington och att det är dags för en maktöverföring ifrån eliten till folket.

Köp amerikanskt och anställ amerikanare, sade Trump och signalerade ledordet i den nya mer nationalistiska politiken han förespråkar.

– Vi ska ha en öppen inställning till omvärlden och skapa goda relationer, men från och med nu kommer vi alltid att sätta vårt eget land i första rummet.

Trump menade också att man inte skulle försöka föra över sin livsstil på andra folk och länder, utan istället föregå med ett gott exempel.

Han talade också om vikten av sammanhållning och solidaritet mellan landets etniska grupper.

Han avslutade som förväntat med sin paroll “Let’s make America great again!”

Ceremonin avslutades med att den avgående presidenten Barack Obama med sin hustru Michelle Obama flög iväg med helikopter för att åka vidare på en längre semester medan Trump med sin hustru Melania fortsätter programmet med en lunch och senare på kvällen baler och dans.

Det återstår att se om Trump kommer att införliva sina vallöften när han nu tar plats i Vita huset.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!