MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Indonesien blir Brics tionde medlemsland

Brics-samarbetet

publicerad 7 januari 2025
– av Redaktionen
Indonesiens president Prabowo Subianto.

Indonesien har formellt anslutit sig till den mellanstatliga samarbetsorganisationen Brics, meddelar det nuvarande ordförandelandet Brasilien.

Som den största ekonomin och folkrikaste nationen i Sydostasien delar Indonesien de andra Brics-medlemmarnas stöd för reformeringen av de globala styrningsinstitutionerna och bidrar väsentligt till att fördjupa samarbetet i det globala syd”, skriver den brasilianska regeringen i ett uttalande.

Dessa prioriteringar ligger i linje med Brasiliens tema för sitt ordförandeskap: ’Förstärkt samarbete mellan länderna i syd för en mer inkluderande och hållbar samhällsstyrning’”, fortsätter man.

Indonesiens kandidatur godkändes egentligen av Brics-ledarna redan 2023, men landet som har över 270 miljoner invånare valde att gå med i gruppen först efter att en ny nationell regering tillträtt.

Brics grundades 2009 av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – och Sydafrika anslöt sig två år senare. Förra året utvidgades gruppen till att också omfatta Iran, Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten som fullvärdiga medlemmar – och länder som Vitryssland, Bolivia, Kazakstan, Thailand, Kuba, Uganda, Malaysia och Uzbekistan förväntas bli officiella partnerländer under 2025.

Enligt ryska politiska företrädare har omkring ytterligare 25 icke namngivna länder uttryckt intresse för att på olika sätt samarbeta med Brics-gruppen framöver.

Trump hotar Brics-länderna: ”Kommer möta 100-procentiga tullar”

Brics-samarbetet

publicerad 3 december 2024
– av Markus Andersson
Löften om handelstullar har varit återkommande inslag i Trumps valkampanj.

Donald Trump tänker inte acceptera någon Brics-valuta som konkurrerar med den amerikanska dollarn – då är 100-procentiga handelstullar att vänta.

Det finns ingen chans att Brics kommer att ersätta den amerikanska dollarn i internationell handel, och alla länder som försöker bör vinka adjö till Amerika”, deklarerar den blivande presidenten.

Idén om att Brics-länderna försöker röra sig bort från dollarn medan vi står och tittar på är ÖVER. Vi kräver ett åtagande från dessa länder att de varken kommer att skapa en ny Brics-valuta eller stödja någon annan valuta för att ersätta den mäktiga amerikanska dollarn, annars kommer de att möta 100-procentiga tullar och bör förvänta sig att säga adjö till att sälja till den underbara amerikanska ekonomin”, deklarerar han på plattformen Truth Social.

Brics-alliansen utgörs bland annat av ekonomiskt betydelsefulla länder som Kina, Indien, Ryssland och Brasilien och under valrörelsen gick Trump till val på att införa omfattande handelstullar mot de som påstås hota den amerikanska ekonomin – hot som trappats upp den senaste veckan.

Ledande politiker i Brasilien och Ryssland har föreslagit att gruppen bör skapa en gemensam Brics-valuta för att minska den amerikanska dollarns dominans i den globala handeln, även om man ännu inte enats om hur en sådan ska se ut och fungera.

Huruvida Donald faktiskt har för avsikt att införa handelstullar mot länderna i fråga är inte helt säkert – det skulle också kunna vara en förhandlingstaktik.

”En förhandlare”

Den republikanske senatorn Ted Cruz tror att så är fallet och pekar på att amerikanska hot om tullar mot Mexiko och Kanada ”omedelbart lett till åtgärder” som gynnat USA på olika sätt.

Trumps nominerade finansminister Scott Bessent är inne på samma spår och menar att Trump ”i slutändan är en förhandlare”.

– Det är att eskalera för att deeskalera, påstår han.

I praktiken innebär tullarna att en inhemsk skatt tas ut på varor när de kommer in i landet – proportionellt mot värdet på importen. En bil som importeras till USA till ett värde av 50 000 dollar, och som omfattas av en 25-procentig tullavgift, skulle alltså få en avgift på 12 500 dollar. Om Trumps hot blev verklighet skulle tullavgiften på bilen ovan istället bli 50 000 dollar – lika mycket som bilen kostar i inköpspris.

Den tillträdande presidenten har tidigare sagt till sina väljare att handelstullar ”inte kommer att vara en kostnad för er – utan en kostnad för ett annat land” något många ekonomer menar är missvisande.

13 nya partnerländer ansluter sig till Brics-samarbetet

Brics-samarbetet

publicerad 25 oktober 2024
– av Redaktionen
Bild från det första plenarsammanträdet vid det 16:e BRICS-toppmötet i Kazan.

Under årets Brics-toppmöte i Kazan, Ryssland, beslutades att utöka samarbetet med nya partnerländer. Av 30 intresserade nationer beviljades 13 nu partnerstatus, vilket enligt ryska utrikesministern Sergej Lavrov kan fungera som en inkörsport till ett framtida fullvärdigt medlemskap.

De 13 nya partnerländerna är Algeriet, Vitryssland, Bolivia, Kuba, Indonesien, Kazakstan, Malaysia, Nigeria, Thailand, Turkiet, Uganda, Uzbekistan och Vietnam – länder som huvudsakligen representerar regioner som inom Brics-samarbetet ofta benämns som ”det globala syd”.

Bland partnerländerna märks särskilt fyra sydostasiatiska nationer – Malaysia, Indonesien, Vietnam och Thailand – som genom sitt partnerskap nu väntas kunna stärka sitt ekonomiska samarbete inom regionen. Även Turkiet och Vitryssland, som båda gränsar till Europa, framstår som intressanta tillskott i Brics-kretsen, inte minst ur ett geostrategiskt men naturligtvis även ett ekonomiskt perspektiv.

Brics, som ursprungligen bestod av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, har vuxit snabbt under de senaste åren. Tidigare i år gick länder som Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten med som fullvärdiga medlemmar. I juni beslöt dock gruppen att pausa nya medlemsansökningar för att fokusera på att integrera dessa nya medlemmar. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov beskrev den nya partnerland-statusen som en potentiell inkörsport för länder som i framtiden kan söka fullt medlemskap.

Inget alternativt betalsystem

Under toppmötet i Kazan diskuterades även ett alternativt betalsystem mellan Brics-länderna, men detta blev inte av.

– När det gäller SWIFT… Vi har inte skapat och håller inte på att skapa några alternativa system, men frågan är ändå mycket aktuell idag, kommenterade Putin frågan.

BRICS toppmöte behandlade dessutom en rad globala frågor, bland annat ekonomiskt samarbete, så kallad hållbar utveckling och handel i lokal valuta. Partnerländernas deltagande är en del av Brics uttalade ambition att utveckla ett mer inkluderande och rättvist globalt system och att minska beroendet av västerländska ekonomiska institutioner.

Kreml: Brics är inte som EU

Brics-samarbetet

publicerad 23 oktober 2024
– av Redaktionen
Brics-ledare under årets toppmöte i Kazan.

Även om det finns likheter mellan EU och Brics betonar Kremls talesman Dmitrij Peskov också att skillnaderna mellan de båda är mycket stor – och att Brics överhuvudtaget inte bör klassas som en organisation i dagsläget.

De senaste åren har Brics uppmärksammats allt oftare, även i svensk nyhetsrapportering och politiska debatter – samtidigt som många kanske uppfattar att det inte är helt tydligt vad det är för typ av samarbete eller hur detta skiljer sig från exempelvis Europeiska unionen.

Under det pågående Brics-toppmötet betonade Peskov att Brics till skillnad från EU idag ”inte har de nödvändiga attributen för att betraktas som en organisation” – eftersom man varken har en gemensam stadga eller några tydligt definierade och bindande regler.

Istället menar han att samarbetet ska ses som en ”sammanslutning av länder som delar gemensamma värderingar och gemensamma riktlinjer” och som har förbundit sig att följa principerna om ömsesidig respekt och ömsesidig nytta utan någon ”monocentrism”, rapporterar ryska statskanalen RT.

”Hel uppsättning skyldigheter”

EU å andra sidan beskrivs som en organisation som har många och mycket tydligt definierade stadgar, lagar och regler, bindande dokument och ”en hel uppsättning ömsesidiga skyldigheter”.

Enligt Kreml är Brics enda målsättning att sträva efter att gynna deltagarländernas ömsesidiga intressen, och detta uppges vara vad samarbetet bygger på.

Idag representerar gruppen med sina tio medlemsländer knappt hälften av världens befolkning, och en dryg tredjedel av den globala bruttonationalprodukten, och det rapporteras att ytterligare ett 30-tal länder har uttryckt intresse för att antingen ansluta sig eller på andra sätt samarbeta med Brics.

Analys: Väst har begravt diplomatin

Brics-samarbetet

publicerad 23 oktober 2024
– av Markus Andersson
Escobar pekar bland annat på hur den västerländska eliten tycks vara ointresserade av fred och accepterar Israels folkmord i Gaza.

En ny multipolär värld håller på att ta form. Det menar den brasilianske journalisten och geopolitiske analytikern Pepe Escobar – en utveckling som den politiska eliten i Västblocket vägrar att acceptera.

Escobar, som i många år bevakat utrikespolitiska frågor och händelser, menar att Brics idag har blivit ”världens viktigaste multilaterala organisation som försöker bygga denna höghastighetsbana mot en mer rättvis, inte bara multipolär, utan multinodal värld”.

– Det är en samling noder, olika kulturer, olika civilisationsstater, olika sätt att tänka, olika kulturer, men som sitter vid samma bord med ömsesidig respekt, vilket är något som västvärlden tyvärr har glömt bort, säger han i en intervju med ryska statskanalen RT under det pågående Brics-toppmötet i Kazan.

– Alltså inte Väst i mänskliga eller humanistiska termer utan dessa grymma politiska eliter, de har faktiskt begravt diplomatin, de tolererar ett folkmord på 2000-talet och de kan helt enkelt inte erkänna att planetens andliga, geopolitiska, geoekonomiska och kulturella centrum flyttas från Väst till Öst, fortsätter han.

Escobar beskriver toppmötet som det viktigaste på många år och att ”den östra delen av planeten” nu blickar mot framtiden och är förväntansfulla på vad som komma skall.

Samtidigt är han av uppfattningen att USA är fast i en försvunnen tid och dess allierade, Japan och Tyskland, beskrivs som två ”neokolonier” som sedan andra världskriget och än idag är ”ockuperade av amerikanerna” som trots uppmaningar vägrar att överge sin ”kalla kriget-mentalitet”.

Vill se resolution mot Israel

Till årets Brics-toppmöte har också Palestinas president Mahmoud Abbas bjudits in, men han har begränsat inflytande – särskilt över det invaderade Gaza och Escobar är kritisk till att inte företrädare för fler palestinska grupperingar deltar på konferensen,.

Han pekar också på att Brics-medlemmarna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten hittills ”inte sagt ett ord” om Israels krigsförbrytelser i Palestina och beskriver frågan som ”mycket känslig”.

– Vi behöver någon form av resolution där vi alla fördömer folkmordet och stöder Palestinas suveränitet. Detta kommer att bli mycket svårt. Brics politiska kapital i hela det globala syd är redan enormt, kan ni föreställa er om de hade en sådan här resolution?