En familj tillhörande stambefolkningen adivasi har upplevt hur tre av deras fyra flickor försvunnit under de senaste fem åren. Familjen bor i en avlägsen by i delstaten Assam vid foten av Himalaya.
-Föräldrarna är fattiga och vet helt enkelt inte vart deras flickor har tagit vägen, säger Sunita Changkakati, vid den lokala organisationen Assams center för landsbygdsutveckling.
Adivasi-folket fördes en gång hit till Assam från centrala Indien av britterna för att arbeta på teplantagerna. Det är en folkgrupp som har blivit särskilt hårt drabbad av trafficking, även om det är ett fenomen som även drabbar andra befolkningar här i nordöstra Indien.
Områden genomsöks av traffickingagenter som är på jakt efter byten. Ofta lockar de flickorna med löften om höga löner och en erbjudan om ett nytt liv långt borta från landsbygden. Men istället tvingas flickorna in i prostitution.
På senare år har det kommit flera rapporter om hur flickor från Assam fritagits från bordeller i storstäder som Delhi, Mumbai och Pune.
Delstatspolisen har under de senaste åren mottagit ett stigande antal anmälningar om flickor som utsatts för trafficking. Förra året rörde det sig om 72 fall. Det verkliga antalet tros dock vara betydligt högre, eftersom så få familjer vänder sig till polisen.
Alla försvunna flickor utnyttjas dock inte inom sexindustrin. En del blir istället bortgifta till betydligt äldre män i delstater långt borta från deras hem, som Punjab och Haryana. I dessa två delstater har fördelningen mellan könen blivit så snedvriden på grund av könsselektiva aborter att många män i byarna helt enkelt inte kan hitta någon partner. Men med hjälp av särskilda agenter kan de istället köpa sig en hustru från exempelvis Assam.
Andra flickor tvingas arbeta som hemhjälp åt rika familjer i landets storstäder.
De främsta orsakerna bakom människohandeln är den utbredda fattigdomen i hemregionen, och bristen på framtidsmöjligheter för ungdomarna. Många unga människor i de avlägsna byarna drömmer om storstäderna som de förknippar med rikedom och lycka. Detta gör det lättare för agenterna att locka med sig flickorna.
De som lyckas återvända hem igen gör det dock oftast efter att ha genomlevt en lång mardröm.
Flera lokala organisationer arbetar för att sprida information om de faror som hotar regionens flickor, och för att hjälpa dem som fallit offer för trafficking. I Assam finns det numera särskilda grupper som arbetar tillsammans med polisen för att försöka avslöja försök till människohandel.
En annan del av organisationernas arbete går ut på att försöka hjälpa utsatta flickor och kvinnor att betarbeta sina upplevelser – något som dock kan försvåras av den sociala stigmatisering som många av flickorna utsätts för.
Delstatspolisen har samtidigt tillsatt flera särskilda grupper som arbetar för att motverka trafficking. Dessa grupper håller särskild uppsikt över delstatens järnvägsstationer.
Ranjita Biswas/IPS