IAEA fördömer attacker mot kärnkraftverk

Kriget i Ukraina

publicerad 8 april 2024
- av Redaktionen
Ryska tjänstemän vid anläggningen säger att attacken genomfördes av ukrainska militära drönare.

Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, fördömer en drönarattack mot en reaktor vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina och varnar för att denna typ av attacker “avsevärt ökar risken för en större kärnkraftsolycka”.

Detta får inte hända”, deklarerar han på X och berättar att FN-organet kunnat bekräfta minst tre direkta träffar mot huvudreaktorns inneslutningsfunktioner.

Grossi betonar att ”ingen kan tänkas dra nytta av eller få någon militär eller politisk fördel av attacker mot kärnanläggningar” och menar att denna typ av angrepp helt enkelt inte ska ske.

Enligt IAEA-chefen är det första gången sedan slutet av 2022 som en kärnkraftsreaktor angripits i Ukraina och ryska tjänstemän vid anläggningen uppger att det är ukrainska militära drönare som använts vid angreppet.

Normala strålningsnivåer

Ukrainsk underrättelsetjänst förnekar dock all inblandning och hävdar istället att ”ryska angrepp, inklusive imitationer, på det ukrainska kärnkraftverkets territorium … har länge varit en välkänd kriminell praxis för inkräktarna”.

Hittills har inga kritiska skador på anläggningen rapporterats och strålningsnivåerna ska också vara normala. Enligt Rysslands kärnkraftsmyndighet Rosatom ska dock tre personer ha skadats i anslutning till anläggningens matsal.

Kärnkraftverket Zaporizjzja är det största i Europa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!