Hotet från pirater avtar

publicerad 16 januari 2014

Antalet piratattacker som sker runt om i världen har minskat drastiskt. Sedan 2011 har attackerna minskat med 40 procent.

Det är främst i afrikanska Somalia som piraterna trappat ner på sina operationer. Mycket tack vare ett ”stabilare läge” i regionen och myndigheternas åtgärder, skriver brittiska BBC.

Enligt statistik som den internationella sjöfartsbyrån IMB presenterat var antalet piratattacker under 2013 det lägsta under sex år.

– Den enskilt största orsaken till det minskade antalet piratattacker över hela världen är det avtagande somaliska sjöröveriet utanför Afrikas horn, säger Pottengal Mukundan, IMB:s direktör.

Under 2010 skedde flest antal piratattacker på ett år, 445 stycken. I fjol hade den siffran krympt till knappt 237 attacker.

Ungefär hälften av alla piratattacker i fjol skedde i Indonesien, men de attackerna var enligt IMB inte lika allvarliga som de som äger rum utanför Afrikas kustband. Värst av alla pirater är de som opererar i västafrikanska Nigeria.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.