Högerextrem bataljon får tillgång till amerikanska vapen

Kriget i Ukraina

publicerad 11 juni 2024
- av Isac Boman
Enligt amerikanska UD finns det "inga bevis" för att Azov gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Det amerikanska utrikesdepartementet låter meddela att man nu tillåter leveranser av amerikanska vapen till den högerextrema ukrainska Azovbataljonen, efter att man tidigare stoppat alla vapenleveranser med hänvisning till Azovs kopplingar till krigsförbrytelser, ”nynazism” och ”hatisk ideologi”.

– Efter en grundlig granskning har Ukrainas 12:e specialförband Azovbrigaden klarat Leahy-granskningen som utförts av USA:s utrikesdepartement, sade ansvariga för departementet i ett uttalande till Washington Post på måndagen, med hänvisning till den lagstiftning som förbjuder militärt stöd till enheter som är inblandade i brott mot de mänskliga rättigheterna.

Utrikesdepartementet tillade att man ”inte funnit några bevis” för att bataljonen begått brott mot mänskligheten och ukrainska lobbyister har klassat upphävandet av förbudet som en ”topprioritet”.

Azovbataljonen grundades 2014 och införlivades senare i Ukrainas nationalgarde. 2018 förbjöd den amerikanska kongressen alla vapenleveranser till Azov med hänvisning till dess kopplingar till ”nynazistisk ideologi” och krigsförbrytelser.

Tortyr och övergrepp

Nya Dagbladet har också uppmärksammat bataljonen och visat hur man finansierats av ukrainska oligarker och anklagats för diverse krigsbrott och tortyr – man ska bland annat ha våldtagit och torterat en förståndshandikappad man och kidnappat en annan som utsattes för tortyr med sexualsadistiska inslag när han hölls fången i en källare.

Azovbataljonen har även anklagats för att ta sig in i civila byggnader, bland annat härbärgen, bostadshus och museum, plundra dem och beskjuta ryska och pro-ryska mål från dessa – någonting som innebär livsfara för de civila och som varit en huvudförklaring till förstörelsen i bland annat staden Mariupol.

Vidare har tyska Bild kunnat bekräfta hur medlemmar ur Azovbataljonen torterat ryska krigsfångar – bland annat genom att skjuta dem genom benen och sedan lämna dem att förblöda.

En tidigare Azovmedlem har bland annat vittnat om hur han närvarade när medlemmar i bataljonen korsfäste en rysk medborgare i östra Ukraina och sedan satte eld på korset, samt ytterligare övergrepp som begåtts av de ukrainska frivilligbataljonerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!