Han vann Trumps “Fake News Awards”

publicerad 18 januari 2018
- av Alexander Almqvist

Det blev nobelpristagaren i ekonomi tillika New York Times-kolumnisten Paul Krugman som tilldelades 2017 års Fake News Awards av president Donald Trump.

I flera veckor hade världen väntat på vem Trump skulle utse till mest “fake news”. Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid publicerades en 11 punkter lång lista på Republikanernas partihemsida över de personer och medier som gjort bort sig mest när det kommer till att rapportera om president Trump. Intresset för Fake News Awards var så stort att Republikanernas hemsida kraschade kort efter att man offentliggjorde listan, men är nu uppe igen.

 

Paul Krugman, New York Times. Foto: Ed Ritger

1. Paul Krugman, New York Times. Krugman tilldelades 2008 års nobelpris i ekonomi och kan nu lägga till förstaplatsen i Trumps Fake News Awards på sitt CV. Krugman skrev samma dag som det stod klart att Trump valts till USA:s president att marknaderna kommer att fortsätta falla och “aldrig” återhämta sig.

Det ser verkligen ut som president Donald J. Trump och marknaderna störtar… Om frågan är när marknaderna kommer att återhämta sig, så är mitt första svar ‘aldrig'”, skrev Krugman i New York Times den 9 november 2016.

Problemet för Krugman är att marknaderna har skjutit i höjden sedan Trumps vinst. Dow Jones har ökat från 18 000 punkter till 26 000 punkter sedan den 9 november 2016.

 

Brian Ross, ABC News. Foto: ABC/Ida Mae Astute

2. Brian Ross, ABC News. Ross var den som i december ifjol kom med det spektakulära avslöjandet om att Trump hade bett Michael Flynn att ta kontakt med Ryssland under presidentvalet. Avslöjandet visade sig vara ett rent påhitt men fick ändå Dow Jones att tappa nästan 400 punkter på grund av konsekvenserna av om uppgifterna varit riktiga. Brian Ross straffades av ABC News med en fyra veckor lång avstängning utan lön.

 

Foto: Flickr/David/CC BY-NC-SA 2.0

3. CNN. CNN rapporterade felaktigt att Donald Trumps son Donald Trump Jr. hade tillgång till dokument som Wikileaks hade kommit åt under presidentvalskampanjen, innan dokumenten spreds till allmänheten. Det hela var dock felaktigt eftersom CNN hade blandat ihop datumen och detta var dokument som alla personer på jorden har tillgång till.

 

4. Zeke Miller, Time Magazine. Redan på Trumps första dag som president, den 20 januari 2017, blev Time Magazines reporter Zeke Miller den första nyhetsmediet att sprida falska nyheter om presidenten. Zeke Miller twittrade ut att Trump hade tagit bort en byst av Martin Luther King Jr. från Ovala rummet i Vita huset. Zeke Miller och Time Magazine tvingades sedan erkänna att man spridit felaktiga uppgifter och att bysten faktiskt stod kvar i Ovala rummet.

 

Foto: Daniel X. O’Neil/CC BY 2.0

5. Dave Weigel, Washington Post. Journalisten Dave Weigel från Washington Post twittrade ut en bild på en halvfull arena inför ett tal av Donald Trump i december 2017 med den hånfulla texten “packed to the rafters”. Bilden var dock tagen flera timmar innan Trumps tal som hölls inför en fullsatt arena. Trump själv tog till Twitter för att kräva en ursäkt av Washington Post för deras felaktiga rapportering.

 

Foto: Flickr/David/CC BY-NC-SA 2.0

6. CNN. CNN beskärde en video på hur Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe matar fiskar. Trump blev omskriven av CNN för att ha kastat i hela lådan med fiskmat i dammen. Det hela var en icke-nyhet i och med att CNN:s video inte visade hur Shinzo Abe var den som först tömde lådan med fiskmat i dammen.

 

Foto: Flickr/David/CC BY-NC-SA 2.0

7. CNN. CNN rapporterade i juni 2017 hur Anthony Scaramucci, dåvarande medarbetare åt Trump, hade haft kontakt med ryska personer och att dessa kopplingar utreddes av senaten. Uppgifterna visade sig vara helt felaktiga och de tre CNN-reportrar som låg bakom de felaktiga uppgifterna fick sparken från TV-kanalen.

 

8. Newsweek. Newsweek var en av de många etablissemangsmedier som helt felaktigt rapporterade att den polska presidentfrun Agata Kornhauser-Duda vägrade att skaka hand med Trump under hans statsbesök i Polen den 6 juli 2017. Bilder visar dock hur den polska presidentfrun skakade hand med Trump vilket gör rapporteringen till “fake news”.

 

Foto: Flickr/David/CC BY-NC-SA 2.0

9. CNN. CNN rapporterade felaktigt att den dåvarande FBI-chefen James Comey inte sagt till Trump att han inte var under utredning av FBI. Dessa uppgifter visade sig vara rent påhitt och CNN tvingades att gå ut med en rättelse.

 

Foto: Haxorjoe/CC BY-SA 3.0

10. New York Times. New York Times rapporterade felaktigt att Trumpadministrationen hade tagit bort en rapport som visade att temperaturen i USA var den varmaste på 1 500 år. Uppgifterna visade sig vara felaktiga i och med att rapporten hade laddats upp till Internet Archive.

 

Foto: Kremlin.ru

11. “Rysslandsskandalen”. “Sist men inte minst”, står det i pressmeddelandet. Nyheten som dominerat världsmedierna de senaste året har varit om påståendet att Donald Trump tog hjälp av Ryssland och Vladimir Putin för att vinna presidentvalet. Trots att FBI:s utredning pågått i över ett år och att Robert Muellers utredning pågått i över ett halvår har det fortfarande inte kommit fram några bevis som kan koppla Trump direkt till Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!