Frankrike: Gula västarna ställer upp i EU-valet, Le Pen ingår samarbete med Alternativ för Sverige

Nu ställer tre partier med ursprung ur den franska folkliga rörelsen Gula västarna upp i EU-valet. Samtidigt går nationalistiska Nationell Samling mot att bli största parti och inleder samarbete med Alternativ för Sverige.

publicerad 16 maj 2019
- av Isac Boman
Gula västarna har visat sitt missnöje mot den sittande makten och orättvisor sedan november i fjol. Här från en demonstration i Paris i januari.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De tre initiativen med bakgrund i Gula västarna är Gula alliansen, Medborgarinitiativet och Medborgerlig samling. Splittringar och ideologiska konflikter ligger till grund för att man inte har lyckats enas kring ett enda alternativ och flera framstående Gula västar som tidigare gått ut med sina kandidaturer har sedermera hoppat av, rapporterar Aftonbladet.

– Jag uppmanar alla att rösta, men tror inte att särskilt många gula västar kommer göra det, man har inget förtroende för systemet. Det handlar om att Europa inte känns som en prioritering när man inte vet hur man ska få pengarna att räcka till slutet av månaden, säger aktivisten Jean-Armand Roux till tidningen.

Inget av de nystartade alternativen når enligt opinionsundersökningar upp till fem procent av väljarstödet och den verkliga striden tycks stå mellan Marine Le Pens Nationell Samling (tidigare Front National) och sittande president Emmanuel Macrons LREM. LREM har varit i ledning fram tills i helgen då Nationell Samling gick förbi i opinionsundersökningarna, detta trots att även Le Pens parti drabbats av avhopp och interna konflikter.

Under den europeiska ENF-gruppens möte i Tallinn i tisdags träffade Le Pen Alternativ för Sveriges Gustav Kasselstrand. Le Pen och även företrädare för italienska Lega uttryckte sin förhoppning att AfS tar sig in i Europaparlamentet för att ge gruppen svensk representation.

– Dessa partier hoppas naturligtvis att vi ska få mandat, eftersom de sedan länge har saknat ett svenskt parti att samarbeta med. Det är min ambition att på allvar ta Alternativ för Sverige in i den familj av nationalistiska partier som nu skördar så starka framgångar över hela Europa, säger Kasselstrand om det nya samarbetet i ett pressmeddelande.

Även Sannfinländarna och Dansk Folkeparti deltog på mötet och aviserade att de ämnar lämna ECR-gruppen, där bland annat Sverigedemokraterna och det brittiska regeringspartiet Tories ingår, för att istället ansluta till ENF (förk. Europe of Nations and Freedom).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!