Gudstro minskar i USA

publicerad 28 maj 2023
- av Sofie Persson
En tredjedel av amerikanerna går aldrig i kyrkan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Gudstron i USA minskar, enligt en ny undersökning. Idag är mindre än 50 procent övertygade om guds existens och 34 procent av amerikanerna går aldrig i kyrkan, vilket är de lägsta registrerade siffrorna någonsin.

The General Social Survey genomförs av University of Chicagos forskningsgrupp NORC och har sedan 1972 mätt samhällstrender i USA. I den senaste enkätundersökningen fann man att strax under 50 procent av amerikanerna är övertygade om guds existens, rapporterar brittiska Independent.

Gudstron befinner sig i en nedåtgående trend. År 1993 var exempelvis två tredjedelar övertygade i sin gudstro, samtidigt som den sjönk ner till omkring 60 procent under 2008.

Undersökningen konstaterade också att 34 procent av amerikanerna aldrig går till kyrkan, vilket är den lägsta siffra som någonsin uppvisats sedan 70-talet. Däremot svarade endast sju procent att de inte trodde på gud alls samtidigt som tre fjärdedelar säger sig tro på ett liv efter döden.

Enligt en studie från Paw Research Center från förra året identifierade sig omkring 90 procent som kristna i USA vid år 1990, en siffra som enligt forskningen idag har sjunkit till under 70 procent.

Idag anser sig cirka 13,6 procent av amerikanerna vara en del av den protestantiska evangelikanska kristna rörelsen, en siffra som 2008 låg på 23 procent. 12,6 procent beskriver sig som katoliker, en siffra som sjunkit från 16 procent.

Omkring 15 procent uppger sig vara icke-konfessionella protestanter, eller så kallade “nons”. Sådana uppger sig ofta besöka “megakyrkor”, det vill säga enormt stora kyrkor med många medlemmar som ofta är av protestantisk inriktning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!