Greenpeace läckte TTIP-dokument

publicerad 2 maj 2016

Hemliga dokument som miljö- och naturrättsorganisationen Greenpeace har offentliggjort visar hur USA försöker sätta press på EU för att få igenom frihandelsavtalet TTIP.

Det är Greenpeace nederländska filial som publicerat dokumenten från förhandlingarna mellan EU och USA kring frihandelsavtalet TTIP.

I dokumenten framgår det enligt Greenpeace att frihandelsavtalet kommer att försvåra för EU-länderna att genomföra åtgärder som ska kunna skydda naturen och klimatet. Dessutom påstår man att USA är ute efter att kringgå EU:s hårda djurskydd.

– Det är hög tid att sprida ljus över de här förhandlingarna. Miljöskydd förhandlas bort bakom stängda dörrar. De här dokumenten avslöjar att civilsamhället med all rätta har varit oroade över TTIP-avtalet, säger Faiza Oulahsen, kampanjledare hos Greenpeace i Nederländerna, i ett pressmeddelande.

Nya Dagbladet hörde av sig till den Europeiska kommissionen för att få svar på några av anklagelserna som riktats mot TTIP-avtalet.

Kan TTIP-avtalet kan göra att amerikanska företag påverkar och ändrar EU:s lagstiftning i framtiden?
Det skulle inte vara frågan om att företag från USA eller någon annanstans kan ändra EU:s lagstiftning. Kommissionen tar hänsyn till offentliga bidrag från industrin precis som det gör inlagor från fackföreningar, konsumentgrupper, hälso- eller miljöorganisationer, eller andra grupper, svarar en talesperson för EU-kommissionen.

I de nyss läckta dokumenten står det ingenting om vare sig klimatförändringarna eller om djurrätt. Gör detta att TTIP-avtalet kan underminera den EU:s klimatpolitik och djurskyddslagar?
– Ingenting i TTIP kan på något sätt ändra eller underminera gällande lagstiftning i EU. Gällande EU:s förslag om regleringssamarbete anger man tydligt att den grundläggande principen är att TTIP ska antingen bibehålla eller förbättra djurskyddet i EU.

Angående klimatförändringarna har vi väntat in Parisavtalet för att återspegla det i vårat förslag i TTIP. Vi förbereder nu ett utkast och kommer sinom tid att publicera det efter att vi har lagt fram det i förhandlingarna.

 

Alla dokumenten har lagts upp på ttip-leaks.org och är öppna för allmänheten att läsa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!