Global cyberattack mot Islamiska staten

publicerad 27 november 2019
- av Per Nordin

Den europeiska polismyndigheten Europol har tillsammans med belgiska åklagare genomfört en samordnad cyberattack mot Islamiska statens servrar runt om i världen. Förutom polismyndigheter i olika europeiska länder har man fått hjälp av Google, Twitter, Instagram och Telegram.

Attacken ska ha lett till att stort antal konton och webbsidor kopplade till eller drivna av terrorgruppen stängts ner, enligt Europol.

– De har försvunnit från en viktig del av internet, konstaterar den belgiska åklagarmyndighetens talesperson Eric Van Der Sypt vid en konferens i Europols högkvarter i Haag.


Annonser:


Han kan dock inte lova att Islamiska staten till 100 procent är borta från internet, men att man kommer följa utvecklingen noga och är säkra på att det skulle krävas väldiga ansträngningar för IS att återhämta sig från attacken.

Till Reuters berättar poliser som medverkat vid operationen att omkring 26 000 konton, kommunikationskanaler, videoklipp, och hemsidor togs ner förra veckan och att man arbetat tätt tillsammans med de största plattformarna på internet för möjliggöra operationen och bekämpa gruppen.

Det mest stötande materialet ska ha funnits på Telegram och med hjälp av företaget ska nu terrorgruppens närvaro vara så gott som utraderad från plattformen.

– IS finns inte bara på slagfältet. De har radikaliserat och rekryterat ett stort antal utländska krigare i våra länder via de här mediekanalerna, förklarar Van Der Sypt vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.