Georgia Guidestones förstört efter explosion

publicerad 8 juli 2022
- av Isac Boman
Det är oklart vem som har förstört monumentet.

Det kontroversiella granitmonumentet Georgia Guidestones har länge associerats med planer på en totalitär världsstat med mycket strikt befolkningskontroll. Vad som även kallats för ”Djävulens monument” har nu dock förstörts i ett sprängattentat.

Tidigt på onsdagen innan gryningen skadades monumentet svårt av någon form av spränganordning, enligt Georgias polismyndighet. Filmklipp från övervakningskameror har också släppts som visar explosionen och hur en bil snabbt lämnar platsen.

Enligt polismyndigheten förstördes en av pelarna i sprängdådet – men man har därefter varit tvungna att demolera hela monumentet på grund av säkerhetsskäl.

Vem eller vilka som är ansvariga för dådet är oklart, men klart är att många är mycket kritiska och negativt inställda till Georgia Guidestones som tidigare utsatts för vandalism och där exempelvis budskap som ”Död åt den nya världsordningen” klottrats på stenarna.

Att monumentet väckt ogillande beror primärt på dess inskriptioner där det bland annat står att läsa att världens befolkning måste hållas under 500 miljoner människor, att ett världsspråk ska förena dem och att en världsdomstol ska införas – samt även tankar om att ”förnuft” ska trumfa tradition och tro.

Foto: Alise Elaine

Budskapet har av kritiker tolkats som satanistiskt och som en åsiktsförklaring författad av anhängare till tanken om att inrätta en totalitär världsregering där medborgarna har mycket få fri- och rättigheter.

Det är heller inte känt vem som rest monumentet. Inskriptionerna på stenen ska ha ristats in av R.C Christian (en pseudonym) 1980 och det står också att läsa att projektet finansierats av ”en liten grupp av amerikaner som söker förnuftets tidsålder”. Stenarna invigdes den 22 mars 1980 av kongressledamoten Doug Barnard Jr och en liten grupp särskilt inbjudna gäster.

Monumentet har också fungerat som en astronomisk kalender och ett solur och har sammanlagt inskriptioner på tolv olika språk – bland annat babyloniska och egyptiska hieroglyfer.


Monumentets längre inskription som författats på åtta olika språk lyder:

1. Håll människans population under 500.000.000 i ständig balans med naturen.
2. Styr reproduktion klokt - förbättra hälsa och mångfald.
3. Förena mänskligheten med ett levande nytt språk.
4. Styr passion - tro - tradition - och allt annat med behärskat förnuft.
5. Skydda folk och nationer med rättvisa lagar och hederliga domstolar.
6. Låt alla nationer styra sig själva men lös externa dispyter i en världsdomstol.
7. Undvik småaktiga lagar och värdelösa tjänstemän.
8. Väg personliga rättigheter mot sociala skyldigheter.
9. Värdera sanning - skönhet - kärlek - i harmoni med evigheten.
10. Var inte en cancer på jorden - lämna utrymme för naturen.

Eftersom inskriptionen innehåller tio punkter precis som Guds tio budord i bibeln har de framför allt av kristna motståndare även kallats för Antikrists tio budord.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.