Fyra av tio i Norge anser att medierna är korrupta

publicerad 11 juli 2013

39 procent av det norska folket tror att medierna är korrupta. Det visar en ny och väldigt omfattande undersökning, rapporterar Aftenposten.no.

Foto: Flickr/skoop/CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Flickr/skoop/CC BY-NC-SA 2.0

Det är anti-korruptionsorganisationen Transparency International som ligger bakom undersökningen – den största av sitt slag i världen någonsin.

– Jag blev förvånad över det stora antalet som betalat mutor i Norge. Det visar oss att alla branscher är sårbara för korruption, säger Guro Slettemark, generalsekreterare i Transparency International Norge, till Aftenposten.

Fyra av tio svarade i undersökningen att de även såg de politiska partierna och den privata sektorn som korrumperade.

Bara en av fem anser att de norska insatserna mot korruption är effektiva. Nu höjs röster för att Norge ska införa särskilda myndigheter som ska bekämpa korruptionen.

– Mantrat hos den norska allmänheten är att vi har nolltolerans för korruption, men det finns ingen aktiv instans. Hälften av de europeiska länderna har inrättat särskilda korruptionsbekämpningsbyråer, en bristvara i Norge, säger Guro Slettemark.

Transparency Internationals undersökning bygger på svar från 114 000 respondenter i 107 länder. Sverige var inte med i undersökningen, skriver den svenska branschtidningen Journalisten.

Av de som varit i kontakt med det norska rättsväsendet har fyra procent, eller var 25:e person, betalat mutor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.