Front National nu störst i Frankrike

Det franska nationalistpartiet Front National har i en opinionsundersökning blivit landets största parti inför EU-valet som sker nästa år. Totalt skulle nästan var fjärde fransman rösta på Front National om det var val idag.

publicerad 11 november 2013
Marine Le Pen leder Front National

Det är opinionsinstitutet Ifop som står bakom undersökningen som gäller för oktober månad i år. Man frågade 1 893 fransmän om vilket parti de skulle rösta på i det kommande EU-valet i maj nästa år. Totalt gick det franska nationalistpartiet upp tre procentenheter från Ifops senaste undersökning i våras.

Medan 24 procent tänker rösta på Front National fick det borgliga UMP 22 procents stöd. Socialistpartiet under ledning av nuvarande presidenten François Hollandes skulle få en knapp femtedel av rösterna, 19 procent.

”För första gången i en undersökning inför ett val har Front National kommit klart före både det styrande socialistpartiet och UMP”, skriver Ifop.

Front National är främst emot massinvandring och EU. Man beskrivs som ett anti-globalistiskt nationalistparti. Jean-Marie Le Pen lämnade i januari 2011 över partiledarposten, efter att ha varit med och grundat partiet 1973, till sin dotter Marine.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.