Frankrike förbjuder mobiler i skolan

publicerad 12 december 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankrikes skolminister Jean-Michel Blanquer meddelade den 10 december i en TV-intervju att mobiltelefoner förbjuds i franska skolor till och med högstadiet. Han framförde även att det vore bra ur hälsosynpunkt om barn upp till sju års ålder inte använde skärmar alls. Den franska skollagen förbjuder redan användning av mobiler under lektionerna.

Under presidentvalskampanjen lovade president Emmanuel Macron att förbjuda mobiler i skolan, vilket skolministern nu alltså meddelar att man kommer att genomföra från och med höstterminen 2018.

Skolminister Blanquer tillade även att:

Det vore bra ur hälsosynpunkt att barn före sju års ålder inte tillbringar för mycket tid, eller ingen tid alls, framför skärmar

Inom det franska skoldepartementet håller man på att förbereda hur förbudet praktiskt kan genomföras, exempelvis med hjälp av låsbara boxar.

Beslutet och beskedet om att barn upp till 7 års ålder inte bör använda skärmar alls eller mycket litet bör ses i ljuset av den franska myndigheten ANSES omfattande expertutredning om hälsorisker för barn med användning av trådlös teknik och skärmar som publicerades 2016. Utredningen, som fokuserade på risker för barn under 7 år, visade att barns psykiska hälsa och kognitiva förmåga (inlärning, minne) riskerar att försämras vid användning av skärmar och trådlös teknik. ANSES kom också fram till att barn absorberar mer strålning från mobiler och annan trådlös teknik än vuxna samt att gränsvärdet inte är anpassat för någon individ under 130 cm.

Mobilen är redan förbjuden i skolsalarna sedan den 12 juli 2010 enligt den franska skollagen (article L511, code de l’éducation).

Strålskyddsstiftelsen som sedan flera år verkar för En strålningsfri skola där mobiler inte används, välkomnar Frankrikes beslut och hoppas att det leder till att Sverige följer efter. De nya sk ” smarta mobilerna” sänder ut mycket mer mikrovågsstrålning än äldre modeller och när 30-40 elever sitter tätt i ett klassrum med både mobiler och trådlösa surfplattor eller datorer blir det mycket hög strålning:

Barn och ungdomar utsätts för mycket hög strålning från mobiler, trådlöst uppkopplade datorer samt WiFi-routrar med mera i skolan i dag. Det finns ingen undersökning eller forskning visar att det skulle vara riskfritt. Ingen riktig riskutvärdering har heller gjorts innan den trådlösa tekniken massinfördes i skolan. Tvärtom har vi en växande mängd forskare och läkare som varnar för betydande hälsorisker och som begär att trådlös teknik inte används i skolan.

– Våra barn och ungdomar utsätts för ett gigantiskt experiment som gynnar ett fåtal, de stora IT-företagen, men riskerar att få allvarliga negativa följder och har redan skadat många, säger Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!