FBI pekar ut katoliker som ”extremister”

publicerad 13 februari 2023
- av Isac Boman
T.v: Katolsk mässa. T.h: FBI:s logotyp.

Den tidigare FBI-agenten Kyle Seraphin har kommit över dokument från FBI:s avdelning i Richmond där det framgår att polismyndigheten betraktar traditionella katoliker som samhällsfarliga och att man därför överväger att rekrytera informatörer från den katolska miljön.

Efter hård kritik mot polismyndigheten menar man att man nu ”återkallat” dokumentet och försäkrar att man respekterar grundlagsskyddade rättigheter i USA.

Den amerikanska federala polismyndigheten FBI pekar bland annat på att traditionella katoliker ”kännetecknas av att de förkastar det andra Vatikankonciliet” och att de föredrar att kyrkomässan hålls på latin istället för på engelska. Detta tillsammans med gruppens traditionalistiska syn olika frågor, menar FBI kan leda till ideologi som är ”antisemitisk, invandrarfientlig, anti-hbtq och rasistisk”.

Polismyndigheten menar att man skiljer på vanliga ”traditionella katoliker”, som bara vill höra mässan på latin och följa de äldre lärorna, och på vad man beskriver som ”radikala traditionella katoliker”, som man menar hyser ”mer extremistiska ideologiska uppfattningar och en våldsam retorik”. Det påstås vidare i dokumentet att ”vita rasister” riskerar att använda katolikernas mediesajter och kyrkobyggnader som arenor där man ska ha ”förespråkat våld”.

Några specifika belägg för påståenden om våldsförespråkande ges inte, utan man hänvisar till den kritiserade underrättelsegruppen Southern Poverty Law Center (SPLC), en organisation med fokus på att kartlägga traditionalistiska grupper i landet.

FBI-dokumentets författare efterlyser att man bekämpar katolikerna genom att rekrytera informatörer från kyrkan och genom att FBI stärker de personliga kontakterna med deras kyrkliga företrädare.

Dokumentet har väckt stor negativ uppmärksamhet gentemot FBI. Bland annat den katolske skribenten Chris Tomlinson skräder inte orden om uppgifterna.

Religionsfriheten i Amerika är ett skämt. FBI och hela regimen som styr Amerika under Biden visar dagligen att de är en ond kraft i världen, säger Tomlinson.

I en kommentar till Fox menar FBI att man dragit tillbaka dokumentet med motiveringen att det inte håller tillräckligt hög standard. I övrigt vill man inte kommentera innehållet utan intygar att man respekterar grundlagsskyddad verksamhet i USA.

FBI har åtagit sig att ägna sig åt sunt analytiskt hantverk och att utreda och förebygga våldshandlingar och andra brott, samtidigt som de upprätthåller alla amerikaners konstitutionella rättigheter, och kommer aldrig att bedriva utredningsverksamhet eller inleda en utredning baserad enbart på grundlagsskyddade aktiviteter”, hävdar man.


Andra Vatikankonciliet var ett kyrkomöte som ägde rum mellan 1962 till 1965. Som ett resultat av detta grundades Paulus VI:s liturgi vilket innebar en ny gudstjänstordning och att mässan firas på folkspråken (och inte längre på latin). Konciliet innebär även att katolska kyrkan skulle närma sig andra religioner och anpassas till det moderna samhället; aggiornamento på italienska.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.