EU skrotar Dublinförordningen – vill se massinvandring till alla medlemsländer

publicerad 17 september 2020
- av Markus Andersson
Alla länder måste bidra till den fortsatta massinvandringen, menar EU-kommissionen.

EU-kommissionen tänker skrota Dublinförordningen och istället införa ett nytt gemensamt migrationssystem där alla medlemsländer ”måste bidra” och på ”ett jämlikt sätt” ta emot migranter.

Dublinförordningen går i korthet ut på att den asylsökande får sin ansökan behandlad i det land där denne först anländer, ett system som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar måste ersättas av ett nytt gemensamt EU-system med “starka solidaritetsmekanismer”.

– Jag kan klargöra att vi kommer att skrota Dublinförordningen och ersätta den med ett nytt europeiskt migrationshanteringssystem. Detta kommer ha gemensamma strukturer för asyl- och återvandring och det kommer ha starka solidaritetsmekanismer, deklarerade von der Leyen.

Hon menar vidare att alla medlemsländer måste underlätta massinvandringsprojektet och ta emot asylsökande och att hela Europa ”måste göra sin del”.

– Migration sker via land eller havet. Vi kan bara få stabilitet vid våra externa gränser om vi erbjuder tillräcklig hjälp till de medlemsländer som drabbats hårt av migrationspressen på grund av deras position på kartan, fortsatte hon.

Von der Leyen betonade flera gånger hur viktigt det är att EU:s asylpolitik är balanserad och jämlik och att de stora mängder migranter som vill in i EU-området delas upp mellan länderna på ett sätt som vad hon menar är rättvist.

Länder som inte accepterar massinvandringen riskerar bland annat att förlora EU-bidrag och finansiering. Länder som Ungern och Polen tillsammans med invandringskritiska och nationalistiska partier runt om i Europa bedöms vara mest kritiska till förslaget om de nya reglerna, medan vänsterliberaler i Västeuropa samt Sydeuropa ser tvångsfördelningen som någonting positivt.

SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick pekar på att många länder i EU inte vill bli påtvingade någon storskalig migration och att dessa eventuellt kan komma att få slippa kravet om omfattande asylmottagande om de istället skänker stora summor pengar till andra migrationsprojekt.

– Det finns fortfarande länder som inte accepterar att ta emot asylsökande men då kommer det här förslaget på onsdag förmodligen innehålla något annat, hur de kan betala eller visa solidaritet på annat sätt, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!