Ett av tjugo dödsfall i Nederländerna nu genom assisterat självmord

publicerad 12 april 2023
- av Sofie Persson
Förra året tog 8 720 personer i Nederländerna sina liv genom dödshjälp.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så mycket som ett av tjugo dödsfall skedde förra året i Nederländerna genom eutanasi.

Sammanlagt tog 8 720 personer sina liv med hjälp av aktiv dödshjälp, vilket är fem procent av alla dödsfall i landet under året och en ökning på 13,7 procent.

Det är The Regional Euthanasia Testing Committees (RTE) som kontrollerar dödshjälpen i Nederländerna och även bedömer att läkarna uppfyllt alla krav som behövs. Utskottet har dock enbart noterat ett fåtal fall där läkare inte uppfyllt alla kriterier, vilket är omkring 0,15 procent av alla fall. Däremot har man ännu inte utfört någon forskning eller undersökningar kring varför antalet avlidna till följd av dödshjälp ökar i landet, men menar att människor tar “mer ansvar” för sina liv.

Vi blir mer individualistiska och tar mer och mer ansvar för våra egna liv. Dessutom blir vi generellt sett mindre konservativa när det gäller den här typen av frågor, säger utskottets ordförande Jeroen Recourt till The Times.

Sammanlagt var det 115 personer som led av enbart psykiska problem och fick beviljad dödshjälp, vilket är samma siffra som 2021.

I praktiken ser man att psykiskt lidande långsamt vinner mark, även om det fortfarande är en minoritet, säger Recourt.

Professor Kevin Yuill, vd för Humanists Against Assisted Suicide and Euthanasia, beskriver siffrorna som “skrämmande” och pekar på att dödshjälp mer och mer ses som en social lösning snarare än något som används för medicinska problem.

Vad vi i allt högre grad ser är att döden ironiskt nog är ett “livsstilsval” för dem som är rädda för att leva. Detta är minst sagt oroande, säger Yuill.

Under 2022 fick även 29 par beviljad dödshjälp tillsammans, vilket professorn menar indikerar att något inte står rätt till eftersom det är osannolikt att deras medicinska patologier stämt så perfekt överens att de med blott detta motiv kunnat välja att dö tillsammans.

Jeroen Recourt är dock mindre oroad över saken och menar att det snarare är en trygghet för människor att veta om att om “saker verkligen går fel så är dödshjälp ett alternativ”.

Jag tycker att det är en betryggande tanke, betonar Recourt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!