Endast ”kirurgiska” munskydd får användas i Tyskland och Österrike

publicerad 8 februari 2021

Coronarestriktionerna blir allt hårdare och reglerna fler och krångligare. I Tyskland och Österrike godkänns nu inte längre vanliga tygmunskydd i butiker och kollektivtrafik – istället tvingas medborgarna nu ha på sig särskilda ”kirurgiska munskydd”.

Världshälsoorganisationen menar samtidigt att tygmunskydd är ett fullgott skydd och kan användas av ”personer under 60 år som inte har underliggande sjukdomar”. Makthavarna i Österrike och Tyskland håller dock inte med om det, utan hävdar istället att enbart särskilda kirurgiska munskydd skyddar mot coronavirusets nya ”mutationer”.

– Länder är fria att fatta de beslut som de anser lämpliga. Vi kommer fortsätta att titta på vetenskapliga bevis, men utifrån de uppgifter som vi har sett från de länder som har dessa virusvarianter finns det ingen förändring i hur viruset överförs. Om något ändras kommer vi att att uppdatera vår vägledning, säger WHO:s Maria Van Kerkhove, som leder organisationens krisarbete kring virusutbrottet.
Enligt WHO finns det ingenting som tyder på att de nya ”mutationerna” skulle smitta på något annat sätt än den gamla strängen och att det därför heller inte finns anledning att byta ut de munskydd man använt tidigare.

Österrike och Tyskland kräver att alla invånare har på sig kirurgiska masker exempelvis när de vistas i kollektivtrafiken eller i affärer.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!