Endast ”kirurgiska” munskydd får användas i Tyskland och Österrike

publicerad 8 februari 2021
- av Markus Andersson

Coronarestriktionerna blir allt hårdare och reglerna fler och krångligare. I Tyskland och Österrike godkänns nu inte längre vanliga tygmunskydd i butiker och kollektivtrafik – istället tvingas medborgarna nu ha på sig särskilda ”kirurgiska munskydd”.

Världshälsoorganisationen menar samtidigt att tygmunskydd är ett fullgott skydd och kan användas av ”personer under 60 år som inte har underliggande sjukdomar”. Makthavarna i Österrike och Tyskland håller dock inte med om det, utan hävdar istället att enbart särskilda kirurgiska munskydd skyddar mot coronavirusets nya ”mutationer”.

– Länder är fria att fatta de beslut som de anser lämpliga. Vi kommer fortsätta att titta på vetenskapliga bevis, men utifrån de uppgifter som vi har sett från de länder som har dessa virusvarianter finns det ingen förändring i hur viruset överförs. Om något ändras kommer vi att att uppdatera vår vägledning, säger WHO:s Maria Van Kerkhove, som leder organisationens krisarbete kring virusutbrottet.


Annonser:


Enligt WHO finns det ingenting som tyder på att de nya ”mutationerna” skulle smitta på något annat sätt än den gamla strängen och att det därför heller inte finns anledning att byta ut de munskydd man använt tidigare.

Österrike och Tyskland kräver att alla invånare har på sig kirurgiska masker exempelvis när de vistas i kollektivtrafiken eller i affärer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.