En tredjedel av Belgiens befolkning har nu utländsk bakgrund

publicerad 21 januari 2021
- av Per Nordin
En park i Bryssel med afrikanska migranter.

Belgien, likt Sverige och många andra västeuropeiska länder, är på god väg att byta ut sin ursprungsbefolkning. Cirka en tredjedel av Belgiens invånare är nu antingen utländska medborgare eller har utländsk bakgrund, enligt landets statistikbyrå Statbel.

Enligt siffror från den 1 januari 2020 är drygt två tredjedelar av Belgiens befolkning, eller 67,9 procent, infödda belgare, enligt Statsbel-siffrorna, som representerar 7 806 078 personer.

Nästan en av fem, 19,7 procent, av befolkningen är belgare med invandrarbakgrund, vilket klassificeras som de med en eller två föräldrar som antingen är utländska medborgare eller är utländska medborgare med belgiskt medborgarskap. Mer än en av tio, 12,4 procent, är utländska medborgare, skriver Breitbart.

Siffrorna avslöjade en dramatisk förändring från 2010, då den inhemska belgiska befolkningen var 74,3 procent och utlänningar och invandrare bestod av drygt en fjärdedel.

Den belgiska huvudstadsregionen Bryssel har den största andelen invånare med utländsk bakgrund med över 35 procent.

Infödda belgare står för knappt hälften av befolkningen under 17 år. Enligt statistiken är den största utländska gruppen i Belgien marockaner, även turkar är en stor grupp.

Siffror från grannländerna Tyskland och Frankrike visar en liknande utveckling. I Tyskland har en fjärdedel av befolkningen nu utländsk bakgrund och i västra Tyskland har nästan hälften av barnen under sex år utländsk bakgrund. I Frankrikes huvudstad Paris har andelen barn med utländsk bakgrund ökat från 6,5 procent i 1968 till 36,6 procent i 2015.

Även i Sverige går utvecklingen år samma håll. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att var fjärde elev i svenska skolor nu har utländsk bakgrund.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!