Den judisk-amerikanske The Atlantic-chefredaktören Jeffrey Goldberg trodde att någon drev med honom när han plötsligt blev tillagd i en hemlig chattgrupp, tillsammans med vad som framstod som USA:s högsta politiska ledning.
Snart insåg han dock att chattgruppen var äkta och han fick där bevittna makthavarnas diskussioner om en hemlig militäroperation mot Huthirebellerna i Jemen.
USA:s försvarsminister Pete Hegseth och vicepresident JD Vance ska enligt uppgift ha diskuterat detaljer om en känslig bomboperation mot Huthi-mål i Jemen i en krypterad Signal-chatt – som oavsiktligt inkluderade Jeffrey Goldberg. Det avslöjade chefredaktören själv i en artikel publicerad måndagen, samtidigt som en kabinettssammanträdde pågick i Vita huset.
Enligt Goldberg lades han den 11 mars till i en Signal-grupp med 18 deltagare av en användare som identifierade sig som nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Waltz. Gruppen, med titeln ”Houthi PC small group”, inkluderade profiler som verkade tillhöra Vance, utrikesminister Marco Rubio, försvarsminister Pete Hetseth och CIA-chef John Ratcliffe.
Initialt var Goldberg skeptisk och trodde först att han blivit utsatt för någon form av desinformationskampanj.
– Jag hade starka tvivel att den här textgruppen var verklig, eftersom jag inte kunde tro att USA:s säkerhetsledning skulle kommunicera på Signal om förestående krigsplaner, förklarar han.
Den 14 mars började deltagarna diskutera den exakta tidpunkten för den militära operationen.
”Hatar att rädda Europa igen”
”Jag tror att vi begår ett misstag”, skrev en användare med namnet JD Vance, och argumenterade för att Europa gynnas mer av attackerna än USA.
”3 procent av amerikansk handel går genom suez (kanalen). 40 procent av europeisk handel gör det. Det finns en verklig risk att allmänheten inte förstår det här eller varför det är nödvändigt. Det starkaste skälet att göra detta, som POTUS (Trump) sade, är för att skicka ett budskap”, fortsatte han.
Vance tillade dock att han var villig att gå med på att stödja planerna om de övriga var för ett angrepp – men tillade att han ”inte är säker på att presidenten inser hur inkonsekvent det här är med hans budskap till Europa” och pekade på risken för höjda oljepriser.
Säkerhetsrådgivaren Mike Waltz förklarade också att det kommer att bli européerna som får betala för attackerna, och Vance uttryckte att han ”bara hatar att rädda Europa igen”.
”Jag delar din avsky över Europas snyltande. Det är PATETISKT”, svarade Hegseth.
Vita huset bekräftar missen
Den 15 mars kl. 13:45 ET (enligt Hegseths meddelande i chattens) inleddes attackerna också mot Huthirebellerna. Goldberg beskrev hur han kollade sociala medier kl. 13:55 och såg rapporter om explosioner i Jemens huvudstad Sanaa. I chattflödet följde sedan gratulationsmeddelanden från Mike Waltz och andra.
Den hemliga chattgruppens existens var verklig, konstaterade Goldberg, och han hade av allt att döma bjudits in av misstag, utan någon närmare kontroll och utan att någon av säkerhetstopparna verkar ha förstått att han ens var där. Han uppger också att en stor mängd mycket känslig information spreds i gruppen, men att han själv av amerikanska säkerhetsskäl inte vill publicera vidare denna.
Kort efter attackerna lämnade Goldberg chatten – och samma dag deklarerade Donald Trump på sin plattform Truth Social att han ”beordrat avgörande och kraftfull militär aktion mot Huthi-terroristerna i Jemen”.
Vita huset har bekräftat att en utomstående användare av misstag lades till i den hemliga chattgruppen – men inte varför hemliga militära operationer och beslut diskuterades på ett så osäkert och lättvindigt sätt.
Enligt USA:s nationella säkerhetsråd NSC verkar meddelandena vara ”autentiska”, men man uppger att chattgruppen aldrig innebar ”några hot mot våra soldater eller vår nationella säkerhet”.
”Häpnadsväckande vårdslöshet”
Vid en presskonferens avfärdade Trump kännedom om händelsen – och pekade istället på att han inte gillade tidningen The Atlantic. Hans pressekreterare poängterade vidare att presidenten har fullt förtroende för sitt säkerhetsteam.
Den demokratiske senatorn Jack Reed är inte lika imponerad och kallar det hela ”ett av de grövsta exemplen på operativ säkerhetsbrist och bristande sunt förnuft som jag någonsin sett” – och kräver en omedelbar utredning.
– Militära operationer måste hanteras med största diskretion och med hjälp av godkända och säkra kommunikationsvägar, eftersom amerikanska liv står på spel. Den vårdslöshet som president Trumps kabinett uppvisar är häpnadsväckande och farlig, fortsatte han i ett uttalande.
Även Nebraska-republikanen Don Bacon är mycket kritisk och menar bland annat att det är djupt problematiskt att säkerhetsteamet inte ens verkar ha använt säkra telefoner eller varit skyddade från extern avlyssning.
Goldberg uppgav också att Waltz ställt in att vissa meddelanden raderades efter en respektive fyra veckor – en potentiell lagöverträdelse eftersom federala regler kräver arkivering av officiella dokument.
Andra är mer skeptiska till skandalen och argumenterar för att det är ytterst osannolikt att en helt utomstående person – och dessutom journalist, bjuds in till en sådan här grupp av misstag. Istället spekulerar man i att syftet redan från början var att informationen skulle komma ut – dock oklart varför.